Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, dezvăluie că fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, i-a pus o vorbă bună la preşedintele Emil Constantinescu pentru a rămâne ambasador în SUA. Discuţia a avut loc în 1997, în timpul vizitei lui Bill Clinton la Bucureşti. Mircea Geoană a fost trimis ambasador în SUA în 1996, de Ion Iliescu. La finalul anului, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Emil Constantinescu, însă Mircea Geoană, deşi trimis la Washington de fosta putere, a rămas ambasador în SUA până la finalul anului 2000, când a devenit ministru de Externe în Guvernul Năstase. Peste ani, Emil Constantinescu a dezvăluit că, după câştigarea alegerilor prezidenţiale din 1996, a primit ”un elogiu” din partea lui Mircea Geoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, pe cine ar alege între foştii preşedinţi americani Bill Clinton şi G.W Bush.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Bill Clinton mi-a salvat cariera, J.W. Bush ne-a băgat în NATO”, a răspuns Mircea Geoană, apoi a explicat în ce sens i-a salvat cariera Bill Clinton. 
 
”În sensul că a pus o vorbă bună să rămân ca ambasador când a venit în vizită aici, în 1997. Plus că a fost probabil cel mai talentat politician din ultimii 30 de ani din America, în mod cert cel mai talentat la politică. J.W.Bush, în schimb, a făcut ceva nu pentru mine, cât pentru România: curajul să invite 7 ţări dintr-o bucată la NATO, de la baltici până la noi. Faptul că suntem azi în NATO, faptul că am avut şi eu job-ul la NATO i se datorează şi lui”, a explicat Mircea Geoană. 
 
 
Fostul adjunct al NATO a mai fost întrebat dacă numirea sa la NATO nu i se datorează şi Vioricăi Dăncilă, care, din postura de prim-ministru, a semnat propunerea oficială din partea României. 
 
”Din punctul acesta de vedere, fără semnătura cuiva, nu ajungi nicăieri. Şi Doamna Dăncilă a făcut un lucru pe care îl apreciez, şi domnul Iohannis a făcut un lucru pe care îl apreciez, şi Mnisterul de Externe. S-au aliniat”, a spus Mircea Geoană. 
 
Mircea Geoană a confirmat că liderii de la Bucureşti nu i-au pus piedici în competiţia pentru postul de adjunct al NATO. ”În România, asta este absolut miraculos”, a conchis Geoană. 
 
La începutul anului 1996, Ion Iliescu, aflat pe final de mandat, l-a trimis pe Mircea Geoană ca ambasador al României în SUA. La finalul anului, Ion Iliescu a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Emil Constantinescu, iar Mircea Geoană i-a trimis noului preşedinte o scrisoare de felicitare. ”Era un fel de elogiu la adresa mea”, a dezvăluit, peste ani, Emil Constantinescu, într-un interviu la Realitatea TV. Emil Constantinescu a refuzat să publice scrisoarea. ”În acest tip de politică joasă eu nu intru”, motiva fostul preşedinte.
 
Pe lângă Emil Constantinescu, Mircea Geoană a contactat la acea vreme şi alţi lideri ai noii puteri de la Bucureşti. ”Pe vremea când eram la putere, Mircea Geoană era mare simpatizant ţărănist. Îmi aduc aminte că, în 1996, în noaptea când am câştigat alegerile, m-a sunat din SUA şi mi-a zis, fericit nevoie mare, ”Domnul preşedinte, uraa, i-am învins!”. Se referea la pedeserişti”, a povestit Ion Diaconescu, fost lider PNŢCD. Aşadar, numit în funcţie de Ion Iliescu, Mircea Geoană a reuşit să rămână ambasador în SUA şi în mandatul lui Emil Constantinescu. La finalul anului 2000, Ion Iliescu a câştigat din nou cursa prezidenţială, iar Mircea Geoană a fost numit ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Adrian Năstase.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.