Modificarea din Codul fiscal privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat trebuie completată cu reintroducerea infracţiunii de stopaj la sursă, susţine ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a explicat că, dacă angajatorul reţine în mod nejustificat aceşti bani pentru contribuţii, reprezintă infracţiune şi trebuie să suporte consecinţele penale.
Ministrul Muncii a vorbit, într-un interviu pentru Digi24, despre contribuţiile la asigurările sociale, spunând că în legea veche nu se preciza clar cine trebuie să le plătească, astfel că s-a ajuns, înainte de modificarea Codului fiscal, ca 2 milioane de persoane să nu aibă plătite aceste contribuţii.
„Evident că de fiecare dată exista un deficit în punctul de pensie şi de fiecare dată statul trebuia să vină şi să completeze aceste sume. În 2016 am avut un deficit de 15 miliarde de lei, anul trecut de 13 miliarde de lei, anul acesta, după transferul cotnribuţiilor, care ne-a ajutat extrem de mult, se colectează mult mai mult la bugetul asigurărilor. Noi estimasem că vom avea doar 7 miliarde de lei deficit, dar avem 4 miliarde de lei anul acesta. Ne-a depăşit şi nouă aşteptările”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a spus că după această modificare privind transferul cotnribuţiilor trebuie să fie reintrodusă infracţiunea de stopaj la sursă.
„Doar că nu este sediul materiei în Legea pensiilor, ci este în Codul fiscal. Acolo va apărea această infracţiune. Ce va presupune ea: acum toate contribuţiile sunt în sarcina angajatului, dar cel care le transferă mai departe către bugetul asigurărilor este angajatorul. Dacă angajatorul reţine în mod nejustificat aceşti bani, nefiind banii lui, este clar că e vorba de o infracţiune şi atunci trebuie să suporte consecinţele penale”, a spus ministrul.
Reintroducerea infracţiunii în Codul fiscal se va face în Parlament, a precizat Vasilescu, spunând că a discutat cu ministrul Finanţelor Publice încă de anul trecut despre acest lucru.
„Modificarea se va face în Parlament, unde este OUG pe Codul fiscal. Eu ştiu că am discutat cu ministrul de Finanţe încă de anul trecut că este necesar să apară această infracţiune, cu atât mai mult cu cât am reglat ceea ce ne spunea Curtea Constituţională. Ea a fost scoasă în urmă cu câţiva ani de CCR. Înainte, contribuţiile erau plătite parte de angajator, parte de angajat şi atunci Curtea a spus că nu este clar care parte este obligat angajatorul să o plătească fără să aibă consecinţe penale. Acum, prin transferul contribuţiilor este foarte clar că, dacă angajatorul reţine banii din aceste contribuţii, intră în sfera penalului”, a mai spus ministrul Muncii pentru Digi24.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.