Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat joi, la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare, că acest sistem ne va uni pe toţi şi că nu întâmplător i s-a spus Hora Reciclării şi că este cu siguranţă binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată şi ne propunem pentru 2024 o ţintă de colectare de 65%. ”Pentru 2025 - 80%, iar începând cu 2026, speranţa noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%”, a precizat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), alături de Nicolae Ciucă,  reşedintele  Senatului României, de reprezentanţi ai Parlamentului, ai Guvernului şi ai RetuRO, administratorul care a implementat Sistemul Garanţie-Returnare la nivel naţional.

CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă, la lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare: În fiecare an, în România avem aproximativ 116 kg de ambalaje pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puţin de jumătate. În Dunăre pe zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje
CITEȘTE ȘI Ciucă, mesaj de sfântul Andrei: Să ne inspirăm din exemplul său, să fim curajoşi şi înţelepţi şi să lucrăm împreună pentru binele comun, cu credinţă

„Sistemul Garanţie-Returnare devine funcţional în România, de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după cel al Germaniei. Ne dorim cu toţii ca SGR să transforme ţara noastră din  ţara depozitării în ţara reciclării. Totodată, îmi doresc ca acest proiect să fie  o moştenire pe care o lăsăm copiilor noştri, ca mesaj, ca atitudine, ca punct dincolo de care nu mai există întoarcere faţă de preţuirea faţă  de natură. SGR va primi sprijin din partea tuturor românilor şi putem să spunem că va fi cel mai mare Sistem Garanţie-Returnare din lume. Un proiect mare, în opinia mea,  este acel proiect care pune toată ţara în mişcare, care implică toţi românii şi reuşeşte să schimbe viaţa fiecăruia dintre noi. Acest sistem ne va uni pe toţi şi nu întâmplător i-am spus Hora Reciclării. SGR este cu siguranţă binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată şi ne propunem pentru 2024 o ţintă de colectare de  65%, pentru 2025 - 80%, iar începând cu 2026, speranţa noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%,  a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.  

Prin sistemul Garanţie-Returnare, românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON la achiziţia unei  băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

În calitate de administrator al SGR, RetuRO a anunţat că va deschide 17 centre specifice, în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi. Acestea vor fi numărate, sortate şi pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi.

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost aprobat anul trecut, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.