Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat luni încă 26 de contracte pentru instalarea panourilor fotovoltaice la nivelul primăriilor, el afirmând că ministerul oferă tot sprijinul comunităţilor locale pentru a dezvolta noi capacităţi de producere a energiei regenerabile pentru autoconsum, pentru că astfel, administraţiile publice vor deveni mai eficiente energetic şi vor avea un mediu mai curat. Valoarea totală a proiectelor finanţate este de 70.211.804,67 lei (14.111.790,95 euro), valoarea totală a finanţării din Fondul pentru modernizare este de 66.479.691,88 lei (13.361.677,83 euro), iar capacitatea totală instalată este de 10,31 MW.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, 30 septembrie 2024, la Ministerul Energiei, au fost semnate 26 de contracte de finanţare în cadrul apelului din Fondul pentru Modernizare: Programul - cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei. Proiectele semnate vizează sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru comunităţile locale, beneficiarii fiind instituţii publice. Valoarea totală a proiectelor finanţate este de 70.211.804,67 lei (14.111.790,95 euro), valoarea totală a finanţării din Fondul pentru modernizare este de 66.479.691,88 lei (13.361.677,83 euro), iar capacitatea totală instalată este de 10,31 MW”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

De la începutul acestui program, am reuşit să finanţăm peste 194 de contracte cu mai multe primării, universităţi şi instituţii publice, cu o valoare totală de peste 634 de milioane de lei şi o capacitate totală instalată de 90,91 MW. Prin aceste investiţii, beneficiarii vor dezvolta parcuri fotovoltaice, eoliene sau microhidrocentrale pentru autoconsum. Odată implementate, proiectele vor acoperi până la 79% din consumul propriu al instituţiilor publice, de la iluminat public la utilităţile şcolilor. Aceste contracte vor crea noi locuri de muncă şi vor reduce costurile cu energia la nivel local, încurajând un mediu mai curat”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Lista beneficiarilor contractelor semnate astăzi: Comuna Ciucea (jud. Cluj); Comuna Buteni (jud. Arad); Comuna Siliştea (jud. Brăila); Comuna Vorona (jud. Botoşani); Comuna Dumbrava (jud. Timiş); Oraş Podul Iloaei (jud. Iaşi); Comuna Moşniţa Nouă (jud. Timiş); Comuna Lozna (jud. Sălaj); Comuna Mihail Kogălniceanu (jud. Tulcea); Comuna Fărcaşa (jud. Maramureş); Comuna Şotânga (jud. Dâmbăviţa); Comuna Bîrca (jud. Dolj); Comuna Unguriu (jud. Buzău); Comuna Izvoarele (jud. Prahova); Comuna Costeşti (jud. Vâlcea); Oraşul Moldova Nouă (jud. Craş-Severin); Comuna Hida (jud. Sălaj); Comuna Hodod (jud. Satu Mare); Comuna Ţeţchea (jud. Bihor); Comuna Bocsig (jud. Arad); Comuna Nuşeni (jud. Bistriţa-Năsăud); Comuna Floreşti (jud. Cluj); Comuna Filipeşti (jud. Bacău); Comuna Dobrin (jud. Sălaj); Comuna Buhuşi (jud. Bacău); Comuna Stolniceni-Prăjescu (jud. Iaşi).

Tot prin acest program, vineri, în data de 27.09.2024, a fost semnat contractul de finanţare pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum cu Municipiul Iaşi, judeţul Iaşi.

Valoarea totală a proiectului a fost de 49,7 milioane de lei şi o putere instalată totală de 9,0 MW. Ministerul Energiei îşi menţine angajamentul de a sprijini comunităţile locale să devină eficiente energetic şi să reducă astfel presiunea facturilor la energie electrică, precizează instituţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.