Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat marţi, pentru News.ro, că ordinul privind directorii de şcoli nu a fost antedatat, cum susţine preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, ci a fost emis vineri şi tot atunci a fost trimis la Monitorul Oficial, dar a fost publicat luni. Pavel Năstase a precizat că vineri i-a anunţat în videoconferinţă pe inspectorii şcolari de acest ordin şi le-a trimis o notă pentru a avea timp să pregătească modificările prevăzute în ordin.
"Ordinul privind noile schimbări legate de numirile directorilor pe posturile vacante a fost trimis la Monitorul Oficial vineri, după ce au fost informaţi inspectorii generali în videoconferinţă despre acest act, iar luni a fost publicat”, a spus Pavel Năstase, în replică la acuzaţia preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, că ministrul Educaţiei a antedatat ordinul prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta.
Ministrul Educaţiei a precizat că în videoconferinţa de vineri au fost anunţaţi inspectorii generali şcolari despre acest ordin, apoi aceştia au primit nota în care li se spunea să se pregătească pentru aceste schimbări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Vineri am trimis Ordinul la Monitorul Oficial, care luni l-a publicat. Luni a fost o nouă videoconferinţă, astfel că inspectorii pot pune în aplicare ordinul, fiind deja pregătiţi”, a adăugat ministrul Educaţiei.
”În funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite şi persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”, se arată în nota transmisă de Ministerul Educaţiei şi semnată de către ministrul Pavel Năstase şi de secretarul de stat Liviu Pop.
”Ilegalităţi în cascadă la Ministerul pesedizat al Educaţiei! (…) PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educaţiei a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal”, a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.
Acuzaţiile preşedintelui interimar al PNL vin după ce în Monitorul Oficial de luni, 9 ianuarie, a fost publicat ordinul de ministru prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, acesta fiind datat 6 ianuarie 2017.
”Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fiţuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Şcolare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcţii a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, aşteptând să vină PSD să-i numească în funcţie pe criterii politice. Nu au primit şi Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informaţia din nota de vineri. Am atras atenţia că au făcut o ilegalitate. Au ştiut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate”, a mai scris Turcan pe Facebook.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori.
Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Duminică, Raluca Turcan a criticat decizia Ministerului Educaţiei de a permite numirea directorilor de şcoli fără concurs, considerând că este "o palmă dură" dată celor care au promovat onest examenul şi a atras atenţia inspectorilor şcolari că decizia este ilegală şi nu trebuie aplicată.
Şi Administraţia Prezidenţială a criticat măsura luată de Ministerul Educaţiei. Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, într-un interviu acordat News.ro, că măsura privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.