Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, afirmă că aderarea României la Schengen înseamnă şi o creştere a numărului de turişti, pentru că aşa s-a întâmplat în toate statele care au aderat la spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”De astăzi suntem în spaţiul Schengen aerian. Ce înseamnă asta pentru cei care călatoresc? Faptul că la plecare sau sosire, atunci când călătoresc în statele membre ale UE, nu mai pierd timpul la controlul paşapoartelor sau cărţilor de identitate. Că aeronavele vor fi trase la terminalele spaţiului Schengen şi atunci când zburăm cu escală nu mai trecem pe la controlul paşapoartelor”, spune ministrul Economiei pe Facebook, duminică.

Ştefan Radu Oprea precizează că, odată cu aderarea la Schengen, ”vom câştiga timp pentru că nu vom mai avea de alergat între terminale în marile aeroporturi europene iar riscul să pierdem legătura între două zboruri va fi mult mai mic”.

Ministrul subliniază şi avantajele pentru economie ale intrării României în Schengen pe aerian şi maritim, şi anume ”o creştere a numărului de turişti pentru că aşa s-a întâmplat în toate statele care au aderat la spaţiul Schengen”. 

Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică. Concret,aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.

Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări.în bazele de date operative. Sâmbătă, Comisia Europeană a precizat că cel care va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România şi celelalte ţări Schengen este consiliul.

Comisia Europeană a subliniat că va continua să ofere Preşedinţiei Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.