Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a declarat, miercuri, că a cerut echipei care l-a creat pe robotul ION care foloseşte inteligenţă artificială să vadă cum poate fi folosită parte din acestă tehnologie pentru a crea un chatbot care să furnizeze informaţii pe care le poate oferi statul. El a oferit exemplu faptul că ION poate fi utilizat de către o persoană care ar dori să afle care sunt paşii pentru schimbarea unui act de identitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am avut o discuţie cu echipa care a creat acel robot ION. Sunt nişte oameni remarcabili, vizionari. În momentul de faţă, ceea ce le-am solicitat ca proiect foarte clar este cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitoare la informaţiile pe care le poate oferi statul. De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt paşii pentru a îşi înnoi un document de identitate să poată la un moment dat, pe modelul chat GPT cum pot să mânuiesc buletinul şi atunci să primească paşii foarte clari din partea lui”, a afirmat Bogdan Ivan, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Guvern ce planuri are ministerul cu robotul ION.

Ministrul Ivan a adăugat că aşteaptă „încă din partea echipei care l-a creat pe ION modul în care poate să funcţioneze acest concept de chatbot din partea statului român”.

„Vorbim despre un software, nu e vorba despre un format fizic pe care să pui mâna, ca să zic aşa”, a mai spus Bogdan Ivan, întrebat cum va funcţiona acest sistem şi dacă vor fi mai mulţi roboţi.

Pe 1 martie 2022, premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul unei şedinţe de Guvern, pe primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

Numele său este ION şi vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de către cercetătorii români, „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, spunea atunci şeful Executivului.

GPT este un sistem care foloseşte inteligenţa artificială (AI) capabil să genereze nu doar cuvinte, ci şi imagini descriptive ca răspuns la comenzile scrise ale unei persoane. În prezent, cea mai nouă versiune a acestui program este GPT-4 în variantă plătită, iar anterior versiunea gratuită a fost GPT 3.5.

Un chatbot este o aplicaţie software concepută pentru a imita o conversaţie de tip uman pe baza indicaţiilor utilizatorului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.