Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 27 ianuarie 2023, la Bucureşti, consultări politice în format trilateral cu ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, şi cu vice-prim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi au efectuat-o la invitaţia şefului diplomaţiei române. Cu prilejul vizitei în România, cei trei şefi ai diplomaţiilor au semnat Declaraţia de la Bucureşti (între România, Republica Franceză şi Regatul Ţărilor de Jos privind cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate.
Interacţiunea trilaterală foarte eficientă între Bucureşti, Paris şi Haga s-a concretizat prin consultările desfăşurate în premieră, cei trei miniştri confirmând disponibilitatea de coordonare pe mai departe, pe teme de interes comun, precizează MAE. Cei trei miniştri au purtat discuţii pe teme legate de agenda europeană, cu accent pe aderarea României la spaţiul Schengen, şefii diplomaţiilor franceză şi olandeză reconfirmând sprijinul activ şi dedicat acordat României în atingerea acestui obiectiv, precum şi angajamentul de implicare pe mai departe în identificarea unei soluţii constructive la nivel european.
Totodată, cu ocazia discuţiilor purtate, cei trei miniştri au reconfirmat nivelul foarte bun al cooperării atât în plan bilateral, cât şi în plan european, regional şi în cadrul NATO.
Astfel, printre subiectele incluse pe agenda discuţiilor s-au numărat situaţia de securitate regională, generată de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi modul în care acest război afectează statele din vecinătate, în special Republica Moldova. În acest context, subiectele de discuţie au cuprins şi cooperarea celor trei ţări în cadrul NATO, alături de coordonarea în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, din acest an.
Totodată, cu prilejul vizitei în România, cei trei şefi ai diplomaţiilor au semnat Declaraţia de la Bucureşti (între România, Republica Franceză şi Regatul Ţărilor de Jos privind cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate.
Textul Declaraţiei de la Bucureşti:
”Ca parteneri europeni şi aliaţi NATO apropiaţi, Guvernele României, Republicii Franceze şi Regatului Ţărilor de Jos împărtăşesc legături profunde de cooperare şi înţelegere, bazate pe norme şi valori comune. Statele noastre sunt hotărâte să extindă şi să aprofundeze relaţiile diplomatice şi să îşi consolideze capacităţile de a răspunde ameninţărilor şi provocărilor actuale şi viitoare la adresa securităţii şi valorilor noastre comune.
Această declaraţie de la Bucureşti evidenţiază ambiţia noastră de a impulsiona parteneriatul nostru, care include politica externă, apărarea şi securitatea, dezvoltarea durabilă şi toate celelalte subiecte relevante de interes comun la nivel european şi multilateral. România, Franţa şi Regatul Ţărilor de Jos lucrează împreună conform cu politicile UE şi NATO. Cele trei state desfăşoară fiecare activitate comună în conformitate cu valorile, principiile şi normele comune.
Sprijinul pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova
România, Franţa şi Ţările de Jos sunt unite în condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Ne vom intensifica sprijinul pentru poporul ucrainean, pentru a-l ajuta să se apere cu succes. Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional, precum şi pentru furnizarea de asistenţă multidimensională Ucrainei, inclusiv pentru consolidarea rezilienţei şi pentru reconstrucţia pe termen lung. Ne exprimăm, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini dezvoltarea stabilităţii şi rezilienţei Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova Cooperarea în materie de securitate
Cei 19 ani de cooperare în cadrul NATO sunt reliefaţi în mod excepţional prin efortul comun franco-olandez, realizat pe parcursul ultimului an, alături de Belgia, în cadrul Grupului de Luptă de la Cincu. România, Franţa şi Regatul Ţărilor de Jos au lucrat împreună pentru întărirea capacităţii de descurajare şi apărare împotriva ameninţărilor externe şi vor continua să o facă.
Suntem angajaţi să consolidăm pe termen lung postura de apărare a NATO pe întreg Flancul Estic şi să lucrăm împreună îndeaproape pentru implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid, şi în conformitate cu Declaraţia Reuniunii Miniştrilor de Externe de la Bucureşti. Vom lucra împreună pentru a întări rezilienţa noastră, a aliaţilor noştri şi a partenerilor noştri din Vecinătatea Estică.
De asemenea, ne reafirmăm angajamentul pentru un dialog pe teme de securitate cibernetică în vederea consolidării luptei împotriva criminalităţii cibernetice. Migraţie şi azil Ne reangajăm să combatem migraţia ilegală şi să consolidăm cooperarea în Europa, conform cu propunerile din Pactul UE privind Migraţia şi Azilul.
Reiterăm sprijinul nostru pentru o abordare cuprinzătoare a migraţiei, pe baza principiilor responsabilităţii şi solidarităţii, reunind politici din domeniul migraţiei şi azilului, cooperarea cu partenerii externi, integrarea şi managementul frontierelor. Extinderea spaţiului Schengen Franţa şi Regatul Ţărilor de Jos aşteaptă cu nerăbdare primirea României în spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României va fi o dovadă clară a principiului conform căruia aderarea este posibilă atunci când criteriile sunt întrunite. România, Franţa şi Regatul Ţările de Jos consideră că rezilienţa Spaţiului Schengen - în special când este vorba de gestionarea eficientă a frontierelor – are o importanţă deosebită, şi sunt angajate să lucreze împreună, precum şi cu alţi parteneri, pentru a face toate frontierele externe ale UE mai sigure.
Cooperarea multilaterală
În calitate de parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune, avem o tradiţie de colaborare în cadrul forumurilor multilaterale pentru a susţine libertatea şi pentru a afirma şi consolida democraţia, statul de drept şi drepturile omului. România, Franţa şi Regatul Ţărilor de Jos colaborează în ceea ce priveşte aceste valori comune, prin apartenenţa lor la organizaţii precum Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), instituţiile financiare internaţionale şi Consiliul Europei. De asemenea, Franţa şi Regatul Ţărilor de Jos aşteaptă cu nerăbdare ca România să fie primită curând ca membru în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Ne reafirmăm loialitatea faţă de scopurile şi principiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi faţă de promovarea unei ordini internaţionale bazate pe reguli. În cadrul reuniunii comune de la Bucureşti a miniştrilor afacerilor externe din 27 ianuarie 2023, toate cele trei ţări şi-au reafirmat sprijinul pentru necesitatea de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave crime în conformitate cu dreptul internaţional, comise pe teritoriul Ucrainei.
Lucrăm la stabilirea mecanismelor judiciare suplimentare necesare, cum ar fi un posibil tribunal special. Acest demers este complementar sprijinului nostru pentru Curtea Penală Internaţională şi Curtea Internaţională de Justiţie. Acestea sunt semnale clare ale valorilor noastre comune în cadrul multilateral, de importanţă deosebită în această perioadă dificilă. În ceea ce priveşte doborârea zborului MH17, vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a stabili adevărul şi pentru tragerea la răspundere şi asigurarea unei justiţii depline pentru victime şi rudele lor. Salutăm procedurile împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.
Dezvoltarea durabilă
Ţările noastre continuă să sprijine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi promovarea păcii, securităţii, stabilităţii şi societăţilor deschise în ţările în curs de dezvoltare. O atenţie deosebită este acordată promovării diversităţii şi incluziunii, îndeosebi drepturilor femeilor şi copiilor, egalităţii de gen, drepturilor LGBTIQ+ şi combaterii tuturor formelor de discriminare. Dialogul trilateral Relaţiile noastre diplomatice excelente din prezent vor fi consolidate suplimentar la toate nivelurile. Angajamentul şi cooperarea noastră în cadrul reuniunilor multilaterale sunt puternice”.
Semnat la Bucureşti, la 27 ianuarie 2023 în limbile engleză şi franceză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.