Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a deschis, marţi la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei - ţară care deţine Preşedinţia G7, şi de Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franţei - stat care asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Conferinţa internaţională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference).
Iniţiativa României, Germaniei şi Franţei urmăreşte generarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, precum şi expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene, a ţărilor G7, a instituţiilor financiare şi organizaţiilor internaţionale, precum şi a altor parteneri de dezvoltare, arată un comunicat de presă al MAE.
Evenimentul beneficiază de participarea prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, precum şi a ministrului afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Nicolae Popescu.
În cadrul intervenţiei susţinute în deschiderea conferinţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunţat faptul că Guvernul României pregăteşte un pachet suplimentar de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. Decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul pentru Republica Moldova este deosebit de necesar şi reconfirmă implicarea constantă şi fermă a României în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării Republicii Moldova.
Totodată, şeful diplomaţiei române a punctat asistenţa nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către Prim-miniştrii Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţa în cadrul Şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova (Chişinău, 11 februarie 2022).
Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistenţe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5000 tone de păcură pentru sprijinirea securităţii energetice a Republicii Moldova şi în importante cantităţi de carburanţi. A menţionat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziţia refugiaţilor. De asemenea, a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum şi de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public şi cel neguvernamental din Republica Moldova, mai indică sursa menţionată.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că Platforma de sprijin pentru Republica Moldova va facilita adaptarea asistenţei internaţionale la nevoile concrete ale autorităţilor de la Chişinău, precum şi mobilizarea unui sprijin robust şi coordonat, atât în actualul context, cât şi pe termen mediu, printr-un angajament de durată dincolo de actuala criză declanşată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
În context, a anunţat că România va găzdui, la Bucureşti, cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.
Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea României pentru eforturile ample depuse de autorităţile Republicii Moldova, de cetăţeni şi organizaţii nonguvernamentale, pentru primirea şi îngrijirea unui număr impresionant de refugiaţi din Ucraina.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru mobilizarea din partea comunităţii internaţionale de asistenţă financiară robustă care să permită autorităţilor de la Chişinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanţele publice şi să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituţiilor publice şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei.
Totodată, „şeful diplomaţiei române a susţinut imperativul sprijinirii Republicii Moldova în construirea securităţii energetice, îndeosebi prin extinderea reţelei de interconectare electrică între Republica Moldova şi UE, prin România, extinderea reţelei de interconectare în domeniul gazelor naturale în interiorul Republicii Moldova şi diversificarea aprovizionării cu gaze naturale”, mai indică sursa citată.
El a subliniat poziţia României conform căreia este necesară recunoaşterea perspectivei europene clare pentru Republica Moldova. În context, a subliniat propunerea de constituire a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene cu rolul de a contribui la o mai bună coordonare şi articulare a sprijinului pentru Republica Moldova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.