Ministrul Apărării Vasile Dîncu a participat, luni şi marţi, la reuniunea informală a statelor membre ale Uniunii Europene, iar temele dezbătute au fost impactul global şi consecinţele „invaziei ilegale şi nejustificate” în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În intervenţia sa, ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat faptul că războiul din Ucraina a schimbat modul în care securitatea şi apărarea sunt percepute la nivel european, salutând rolul important al Uniunii Europene, arată un comunicat de presă al MApN.

Totodată, acesta a accentuat importanţa consolidării parteneriatelor, în contextul recalibrării arhitecturii de securitate din regiunea Mării Negre. În context, a evidenţiat însemnăteatea susţinerii statelor din vecinătatea imediată în creşterea rezilienţei la ameninţările de diferite tipuri, subliniind, în mod special, vulnerabilitatea Republicii Moldova şi Georgiei pe dimensiunea de securitate si apărare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În ceea ce priveşte regiunea Balcanilor de Vest, ministrul român a scos în evidenţă rolul esenţial al Operaţiei EUFOR Althea în menţinerea unui mediu stabil şi sigur, punctând faptul că participarea României în cadrul operaţiei a crescut considerabil în ultima perioadă, exprimând intenţia de menţinere a angajamentului pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, potrivit sursei citate.

În cadrul sesiunii dedicate abordării deficitelor de investiţii în domeniul apărării la nivelul UE, miniştrii apărării au discutat pe marginea propunerii avansate de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achiziţiilor colaborative (EDIPRA), fiind evidenţiată importanţa investiţiilor colaborative în domeniul apărării în actualul context de securitate.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat faptul că, prin creşterea investiţiilor în domeniul apărării, inclusiv în cercetare-dezvoltare, va fi consolidată rezilienţa şi capacitatea Uniunii Europene de a răspunde în mod eficient la ameninţările viitoare. Totodată, a punctat necesitatea de a dezvolta Baza industrială şi tehnologică de apărare la nivel european (EDTIB), de o manieră echilibrată geografic, prin stimularea investiţiilor în capabilităţi de apărare şi noi tehnologii în toate statele membre.

De asemenea, în context, Dîncu a reliefat susţinerea României pentru o abordare flexibilă şi adaptată la noile realităţi securitare în privinţa implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care, având în vedere prerogativele naţionale ale statelor membre, să aducă valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce priveşte înzestrarea cu echipamente militare moderne.

Potrivit sursei menţionate, în cadrul prânzului de lucru, miniştrii apărării au discutat perspectivele angajamentului UE în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, în domeniul securităţii şi apărării. Oficialul român a subliniat eforturile multidimensionale ale României şi importanţa continuării eforturilor UE pentru sprijinirea Ucrainei, în coordonare cu eforturile derulate la nivelul NATO sau în cadrul altor formate existente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.