Premierul interimar Mihai Fifor a transmis un mesaj cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor, în care spune că alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti "a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă”, iar libertatea românilor de a călători şi de a avea un cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii internaţionale este datorat actului semnat la 24 ianuarie 1859.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din cele două Principate reuşeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe”, spune Mihai Fifor.

Acesta adaugă că alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor a reprezentat mai mult decât o soluţie a unei probleme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă ce părea de nerezolvat. Unirea Principatelor a fost posibilă, deopotrivă, prin eforturile politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului şi, cel mai important, prin convergenţa în spirit a întregii naţiuni, care a determinat masele populare din Principate să-şi ia în propriile mâini destinul”, continuă el.

Premierul interimar aminteşte că dorinţa lui Mihai Viteazul de unire a Principatelor în anul 1600 a fost, în final, realizată pe 24 ianuarie 1859.

“Visul unităţii tuturor românilor, sădit în conştiinţa naţională de Mihai Viteazul la 1600, prindea contur la 24 Ianuarie 1859 şi se desăvârşea în anul 1918, odată cu făurirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an la centenar”, mai afirmă Fifor.

Mai Fifor transmite faptul că România, datorită Unirii, are astăzi un cuvânt de spus în cadrul mai multor organizaţii internaţionale puternice, iar cetăţenii ţării sunt liberi să călătorească unde vor.

“Dacă astăzi România are un cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii internaţionale puternice, dacă putem călători liber peste hotare, aceste realităţi concrete ale vieţii noastre se datorează în mare măsură şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859. Nu în ultimul rând, sunt convins că sunt multe familii de români care se pot mândri cu un strămoş unionist de la '59 şi de aceea sper ca sărbătoarea de astăzi să primească şi o fărâmă de emoţie din partea fiecăruia dintre noi”, spune Fifor.

În încheiere, Mihai Fifor precizează că, “dincolo de datoria morală pe care o avem, aceea de a ne onora înaintaşii pentru actele de patriotism de multe ori duse până la jertfă, această zi este şi un prilej de reflecţie asupra măsurii în care trecutul poate crea la nesfârşit viitor, prin orizontul de speranţă pe care îl oferă”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.