Ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că este posibil ca discuţiile despre mutarea ambasadei din Israel să fi determinat o reacţie a ţărilor arabe care nu au mai susţinut România pentru obţinerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020-2021. Meleşcanu spune că au existat 125 de promisiuni scrise de vot în favoarea României, însă de la ţările arabe s-au obţinut mai puţine voturi.
Meşeşcanu a fost întrebat, marţi, dacă îşi asumă vreo responsabilitate pentru pierderea alegerilor pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a răspuns: ”Noi, de câte ori intră România în competiţie, trebuie să ne asumăm responsabilitatea, câştigăm sau pierdem. Important este că România în această perioadă a reuşit să îşi relanseze relaţiile cu ţările din Africa, Asia, America latină”.
Meleşcanu a afirmat că ”din păcate, orice competiţie are unul care câştigă şi unul care pierde”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Noi am avut 125 de promisiuni scrise de vot pentru România care nu au fost respectate”, a mai spus Meleşcanu.
Întrebat dacă declaraţiile despre mutarea ambasadei din Israel au dus la pierderea acestor alegeri, Meleşcanu a spus: ”Poate să fie o reacţie a ţărilor arabe, unde, într-adevăr, numărul de voturi a fost mai scăzut faţă de promisiuni”.
România a pierdut alegerile pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020-2021. Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est-European.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că unele "declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive" formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române au condus la "alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României".
"Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe", arată şeful statului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.