Prim-vicepreşedintele AUR Marius Lulea a declarat despre inundaţiile din judeţul Galaţi că trăim astăzi consecinţele nepăsării guvernărilor de după 1989 şi distrugerea infrastructurii hidrografice. Reprezentantul AUR afirmă că, în loc să investească în infrastructura hidrografică, să repare digurile şi canalele de scurgere sau să finalizeze proiecte vitale pentru sistematizarea râurilor şi pârâurilor, politicienii au preferat să îşi umple buzunarele şi să direcţioneze fondurile publice către propriile interese şi cele ale grupurilor care i-au susţinut.
„România se confruntă, an de an, cu aceleaşi probleme: secetă care distruge culturile agricole şi inundaţii care mătură gospodării întregi, lăsând în urmă vieţi distruse şi comunităţi devastate. Totuşi, tragediile care par să se repete ciclic nu sunt doar urmarea capriciilor naturii, ci şi a indolenţei şi neglijenţei guvernărilor care s-au succedat la putere după 1989, fie că vorbim de PNL, fie de PSD. În loc să investească în infrastructura hidrografică, să repare digurile şi canalele de scurgere sau să finalizeze proiecte vitale pentru sistematizarea râurilor şi pârâurilor, politicienii au preferat să îşi umple buzunarele şi să direcţioneze fondurile publice către propriile interese şi cele ale grupurilor care i-au susţinut”, afirmă deputatul AUR.
Lulea precizează că un exemplu concret al nepăsării şi al incompetenţei este şantierul Barajului Suhurlui, din judeţul Galaţi, un proiect ambiţios care ar fi trebuit să asigure irigaţii pe 60.000 de hectare din Podisul Covurlui.
”Investiţia, începută înainte de 1989, avea ca scop dezvoltarea unui sistem de irigaţii esenţial pentru o zonă cu o agricultură vitală pentru România. Finalizarea lucrărilor era programată pentru 1992, însă, în mod şocant, guvernarea Petre Roman a decis abandonarea lucrărilor în 1990. După 1989, toate guvernările ulterioare, fie de la PSD, fie de la PNL, au ignorat complet acest proiect. Nu doar că nu s-au continuat lucrările, dar locul a fost lăsat pradă hoţilor care au furat materialele, iar banii destinaţi investiţiilor au fost, în mare parte, deturnaţi. Astăzi, barajul este o ruină, un peisaj sinistru care stă mărturie nepăsării celor care ar fi trebuit să se ocupe de dezvoltarea infrastructurii. Dacă Barajul Suhurlui ar fi fost finalizat, astăzi nu am mai vorbi despre culturi distruse de secetă sau despre inundaţiile devastatoare care au afectat Galaţiul”, subliniază parlamentarul AUR.
Marius Lulea mai arată că judeţul Galaţi dispune de o suprafaţă agricolă vastă, şi totuşi, din cauza distrugerii sistemului de irigaţii, zeci de mii de hectare rămân necultivate în fiecare an, iar când sunt ploi torenţiale, casele oamenilor sunt victime sigure în calea puhoaielor, aşa cum s-a întâmplat şi zilele acestea.
”Politicienii aflaţi la putere preferă să ignore aceste realităţi şi să nu facă nimic concret pentru a rezolva problema. Iar când inundaţiile vin, aceiaşi politicieni apar la faţa locului, plâng pe umerii oamenilor afectaţi, fac poze şi promisiuni, dar odată ce camerele de filmat se sting, problema rămâne nerezolvată. Sistemele de irigaţii şi infrastructura hidrografică sunt esenţiale pentru a proteja atât terenurile agricole de secetă, cât şi comunităţile de inundaţii. Însă guvernele care s-au perindat la putere după 1989 au preferat să folosească fondurile alocate pentru aceste proiecte vitale în interes personal sau pentru a asigura salarii mari şi privilegii nemeritate celor din anturajul lor politic. În loc să finalizeze proiectele de infrastructură necesare, banii publici au fost deturnaţi sau folosiţi pentru a satisface grupurile de interese care susţin partidele politice la putere”, afirmă Lulea.
Prim-vicepreşedintele AUR declară că seceta şi inundaţiile devastatoare nu sunt fenomene care nu pot fi gestionate iar în alte ţări, guvernele investesc constant în infrastructura de irigaţii şi în sistematizarea cursurilor de apă, pentru a preveni astfel de dezastre.
”În România, însă, guvernările PSD şi PNL au ales să ignore aceste necesităţi, concentrându-se în schimb pe menţinerea propriilor privilegii. Românii sunt cei care plătesc preţul acestor decizii politice greşite. Cei care au muncit o viaţă întreagă pentru a-şi construi o gospodărie sau pentru a cultiva pământul se văd acum lipsiţi de apărare în faţa inundaţiilor sau secetei, pentru că cei aflaţi la putere au refuzat să investească în proiectele care ar fi protejat aceste comunităţi. Românii merită să trăiască într-o ţară care îi protejează, nu într-o ţară în care guvernele îşi amintesc de ei doar în momentele de criză”, a declarat prim-vicepreşedintele AUR Marius Lulea, inginer şi expert constructor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.