Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu a declarat luni, în cadrul conferinţei dedicate popularizării şi creşterii gradului de conştientizare în rândul autorităţilor contractante cu privire la beneficiile achiziţiilor centralizate la nivel local, organizatâ de ANAP, în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii, că procedura generală a achiziţiilor este un proces complex, iar cheltuirea resurselor publice într-un mod transparent şi pe principiii de eficacitate şi eficienţă este un deziderat la care ne supunem cu toţii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

 

”Procedura generală a achiziţiilor este un proces complex, iar cheltuirea resurselor publice într-un mod transparent şi pe principiii de eficacitate şi eficienţă este un deziderat la care ne supunem cu toţii, a spus secretarul general al Guvernului”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Marian Neacşu a precizat că înfiinţarea unităţilor centralizate de achiziţii, care regionalizează, descentralizează într-o măsură mai mare decât pare să centralizeze resursele publice este o etapă intermediară absolut necesară, şi din perspectiva eficienţei utilizării banului public.

El a mai spus că ”a avea proceduri de achiziţie centralizate pentru principalele elemente de costuri ale autorităţilor locale nu are cum să fie decât benefic”.

”Piaţa spune că, atunci când discuţi despre contracte mari, sume mari, obiective importante, când reuşeşti să le aduni la un loc şi să generezi proceduri de achiziţie la nivel general nu ai cum să nu obţii rezultate mai bune, preţuri mai mici şi condiţii mai bune contractuale”, a precizat Neacşu.

Mircea Abrudean, şeful Cancelariei premierului, a afirmat la rândul lui că faptul că discută în ultima vreme de mulţi bani pe care România îi are la dispoziţie prin diverse mecanisme, fie că vorbim de PNRR, de parteneriate, de următoarea perioadă de programare sau cel mai mare buget de investiţii alocat în acest an, toate sunt legate de un sistem eficient al achiziţiilor publice.

”Un sistem eficient înseamnă, în afară de o legislaţie care este în continuă adaptare, şi lucrurile se schimbă în bine în ultima perioadă, înseamnă până la urmă resurse umane calificate”, a arătat Abrudean.

”Pentru a avea un sistem eficient, de resurse umane calificate, este nevoie de aceste unităţi centralizate ale achiziţiilor publice”, a mai spus el.

Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a arătat că aceste unităţi centralizate de achiziţii publice, ele sunt utilizate frecvent de peste 15 ani, în UE, în ţări ca Danemarca, Austria, de asemenea s-a constatat în Finlanda, Franţa, că sunt foarte eficiente pentru reducerea cheltuielilor, şi a reducerii riscurilor legale şi a corupţiei.

Busuioc a precizat că ”organizarea acestor unităţi centralizate a achiziţiilor reflectă caracteristicile sistemelor de administraţie publică moderne”.

”Există o serie de beneficii, şi acestea sunt derularea procedurilor de achiziţie în mod transparent, creşterea concurenţei (..) reducerea cheltuielilor de personal la nivelul administraţiilor publice locale, unifprmizarea gamei de produse şi servicii achiziţionate, îmbunătăţirea capacităţii de monitorizare şi a eficienţei utilizării fondurilor publice şi nu în ultimul rând obţinerea unui nivel adecvat de pregătire în domeniul achiziţiilor publice”, a mai spus Busuioc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.