Premierul Marcel Ciolacu susţine că statul român trebuie să ajungă ”cu demnitate” la masa lui Donald Trump, ”nu cu atitudine de ospătar”, aluzie la momentul în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit la Washington cu preşedintele SUA, la începutul anului 2017. Marcel Ciolacu susţine că îi place ”abordarea” politică a liderului de la Casa Albă, motiv pentru care s-a înscris ”de la început în fan-clubul Trump”. Totodată, premierul Ciolacu se declară nemulţumit de ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, şi susţine în continuare ideea unui emisar special trimis la Washington. ”Administraţia Trump are altă abordare în zona diplomatică. Nu este abordarea învăţată şi pusă în aplicare de către domnul ministru Hurezeanu”, a spus Ciolacu, la Prima TV.
Interviul a fost realizat înainte de apariţia informaţiei potrivit căreia doi emisari români au plecat în SUA, pentru a discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanţi ai Administraţiei Trump, despre vize, în special.
Insider politic: Cum se face că Liviu Dragnea a ajuns la masa lui Donald Trump, dar statul român nu e în stare să ajungă?
Marcel Ciolacu: Şi dumneavoastră, şi eu mă aştept ca statul român să fie la masa administraţiei Trump cu demnitate, nu cu atitudine de ospătar.
Insider politic: Am înţeles, dar nu e deloc.
Marcel Ciolacu: Cum nu este deloc? Eu am avut două convorbiri telefonice cu preşedintele, în acel moment ales, Donald Trump. Există contacte în continuare şi veţi vedea că în perioada următoare vor fi prezentate şi atenţiei publice.
Insider politic: Există contacte acum între Guvernul României şi administraţia Trump?
Marcel Ciolacu: Bineînţeles, bineînţeles.
Insider politic: Şi atunci de ce i-aţi reproşat lui Emil Hurezeanu că nu e un diplomat bun pentru America?
Marcel Ciolacu: Eu nu i-am reproşat nimic domnului Hurezeanu. Aşa a fost interpretat. Dimpotrivă, eu pe domnul Hurezeanu l-am lăudat. Este un diplomat de excepţie.
Insider politic: Încercând să-l schimbaţi sau cum l-aţi lăudat?
Marcel Ciolacu: Eu nu am cerut schimbarea domnului Hurezeanu. Am spus că e un diplomat de excepţie pentru Europa. Pe relaţia cu Statele Unite, trebuie regândit tot. Am părerile mele faţă de ambasadorul nostru din Statele Unite. Dar, pe de altă parte, ca şi om politic, nefiind atributul meu, e atributul preşedintelui, e o greşeală să schimbi ambasadorul acum, mai ales că îi expiră mandatul în august. Fiindcă se poate interpreta, în orice fel, o schimbare bruscă, până când lucrurile acestea nu le discuţi şi nu le stabileşti cu partenerii.
Insider politic: Dar sunteţi mulţumit de domnul Muraru?
Marcel Ciolacu: Nu. Dumneavoastră sunteţi mulţumit?
Insider politic: Nu sunt eu premier. Puteaţi să-l schimbaţi de doi ani.
Marcel Ciolacu: Nu pot să-l schimb eu.
Insider politic: Într-o înţelegere cu preşedintele ţării, puteaţi.
Marcel Ciolacu: Eu nu fac înţelegeri cu preşedintele.
Insider politic: Aţi mai făcut înţelegeri de-a lungul timpului şi cu Iohannis, şi cu Bolojan.
Marcel Ciolacu: Cu ce anume?
Insider politic: Aţi negociat formarea guvernului, tot felul de funcţii.
Marcel Ciolacu: Eu nu am negociat cu domnul Iohannis nicio formare a guvernului. Am avut o majoritate, am negociat în coaliţie. Am negociat cu UDMR şi cu PNL, lucru pe care l-am făcut şi acum: ”Domnule, avem o majoritate, avem o propunere de prim-ministru”. Domnul Bolojan a zis foarte clar: ”Domnule, mi se pare corect ca PSD-ul să dea primul ministru”. Şi cu asta s-au închis. Aşa funcţionează democraţia. Am avut o înţelegere cu domnul Ciucă să facem acea rotaţie de prim-ministru. Ne-am respectat fiecare cuvântul.
Insider politic: Trimiteţi un emisar special, un înalt reprezentant al României în SUA?
Marcel Ciolacu: De exemplu, America are acum un emisar special pentru America Latină. Are un emisar special pentru Ucraina. Are un emisar special pentru relaţia cu Marea Britanie. Are un emisar special pentru relaţia cu Europa. Ce înseamnă asta? Administraţia Trump are altă abordare în zona diplomatică. Nu este abordarea învăţată şi pusă în aplicare de către domnul ministru Hurezeanu. Eu acest lucru l-am spus: ”Domnule, trebuie să intrăm în altă dinamică. Decât să ne plângem sau să criticăm, trebuie să observăm că lucrurile funcţionează altfel”. Securitatea României se bazează, în primul şi în primul rând, pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Cu alte cuvinte, trebuie să ieşim din bula noastră, să fim mult mai aplicaţi cu această nouă abordare.
Insider politic: Dar mai e permis să-l criticăm pe Donald Trump?
Marcel Ciolacu: Dar v-a oprit cineva să-l criticaţi?
Insider politic: Da, de fiecare dată când cineva din spaţiul public lansează o critică la adresa lui Donald Trump, sar instituţiile statului român, politicienii noştri de vârf, spunând că nu putem să-l deranjăm pe Donald Trump.
Marcel Ciolacu: Ce instituţii au spus?
Insider politic: V-am auzit şi pe dumneavoastră, şi pe alţii colegi de la PNL.
Marcel Ciolacu: Am şi eu dreptul să am o opinie?
Insider politic: Aveţi, sigur că da.
Marcel Ciolacu: De exemplu, mie îmi place abordarea preşedintelui Trump.
Insider politic: Sunteţi trumpist?
Marcel Ciolacu: Nu e vorba de trumpist sau de ne-trumpist. Vreţi să fiu din ăla vopsit? Îmi aduc aminte că Victor Ponta avea şapcă cu Biden şi îl înjura pe Trump. Acum are şapcă cu Trump şi îl înjură pe Biden. Asta aşteptaţi dumneavoastră de la mine? Vă dezamăgesc. Eu sunt unul din cei care s-au înscris de la început în fan-clubul Trump. De ce? Pentru că sunt prim-ministru şi îmi place modul aplicat, mai ales în zona economică, fiindcă asta e treaba mea de prim-ministru. Ştiţi că a existat o tranzacţie ieri de aproximativ 1,3 miliarde.
Insider politic: Da, cu o reţea de sănătate din România cumpărată de investitori finlandezi şi americani.
Marcel Ciolacu: În acest moment, Statele Unite sunt deja al treilea investitor direct în România. Eu vreau ca Statele Unite să fie primul investitor direct în România. Şi cred că aşa e corect.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.