Premierul Marcel Ciolacu a declarat, a recepţia de miercuri oferită de către ambasada Statelor Unite la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei, că Guvernul are în plan aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA prin intensificarea cooperării pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Acum 247 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încrederea în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali şi că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni ca şi noi se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unui agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina. Acestea sunt noile realităţi la care trebuie să oferim răspunsuri comune şi responsabile”, a afirmat Marcel Ciolacu

El a adăugat că Guvernul doreşte să intensifice cooperarea cu SUA pe toate palierele, de la apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Reconfirmăm astăzi importanţa Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite, pe care Guvernul României doreşte să îl aprofundeze intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală. Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari atins anul trecut. Guvernul pe care îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE”, a completat Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că „România este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere la nivelul comunităţii internaţionale, contribuind la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală”.

„Aşa cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind ţara tuturor posibilităţilor, la fel şi eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunităţile pe care apartenenţa la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea şi dezvoltarea României. Doresc să salut, pe această cale, rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a Flancului Estic. Creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanţie a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a mai precizat prim-ministrul PSD.

Acesta a mai afirmat că România va pune accent pe proiectele bilaterale, cum sunt cele din domeniul energiei, construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavădă, proiectul primei centrale SMR din regiune care este bazat pe tehnologiile americane, cât şi cooperarea în domeniul energiei regenerabile.

„Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute şi vă asigurăm că vom lua la nivelul guvernului toate măsurile necesare pentru facilitarea acestei prezenţe atât de necesară ţării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii. Şi aici vorbim de construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din regiune, pe baza unei tehnologii americane, dar şi despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile”, a mai explicat premierul Ciolacu.

„Nu în ultimul rând, trebuie să evidenţiez, doamnă ambasador, o dimensiune importantă pentru amândoi”, a continuat liderul social-democraţilor.

„Colaborarea în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii a fost şi va continua să fie o platformă solidă pentru relaţiile politico-economice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Şi sunt convins că pe măsură ce eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaşte o dezvoltare exponenţială. Doamnă ambasador, vă spun, cât se poate de sincer şi direct, că energia dumneavoastră, imprimată din primele zile ale mandatului din România, reprezintă o sursa de inspiraţie pentru mine. Şi pentru asta, în numele Guvernului, vă mulţumesc şi vă asigur că întotdeauna vom încerca să răspundem cu aceeaşi energie, pentru a impune un nou ritm parteneriatului nostru strategic. Închei aici, dar nu înainte de a-mi afirma convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite este un fundament al politicii noastre externe şi expresia unui angajament comun pentru valorile democratice ce constituie un reper esenţial pentru naţiunile noastre şi parteneriatul transatlantic. La mulţi ani Statelor Unite ale Americii! Vă urez tuturor o Zi a Independenţei fericită!”, a conchis Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.