Premierul Marcel Ciolacu transmite, miercuri, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, că antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut. Antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie şi a viitorului. El a reiterat angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare şi de discurs instigator la ură, precum şi pentru promovarea cercetării şi educaţiei despre Holocaust.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În urmă cu 83 de ani, au început deportările masive ale evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Aceste manifestări tragice au survenit în urma numeroşilor ani în care sămânţa antisemitismului fusese deja plantată prin propagandă şi materializată prin politici şi măsuri antievreieşti. Ce a urmat după ziua de 9 octombrie a reprezentat punctul culminant al intoxicării unui întreg aparat cu ură şi inumanitate, care a torturat, deportat, batjocorit, vandalizat şi masacrat evreii şi proprietăţile acestora. Cetăţenii români de etnie romă au fost, de asemenea, victime ale tuturor acestor atrocităţi îndreptate împotriva populaţiei, numărul pierderilor omeneşti ridicându-se la ordinul zecilor de mii în cazul acestora”, arată premierul în mesaj.

Potrivit şefului Executivului, ”copii, femei, bătrâni, toate aceste categorii au fost supuse tratamentului inuman”.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Toţi aceştia au fost nevoiţi să-şi ascundă identitatea pentru a putea trăi, oameni care nu aveau altă vină în afara faptului că erau evrei sau că erau romi. Iar aceste lucruri erau inadmisibile pentru călăii lor. După acest episod de-a dreptul întunecat, a urmat tăcerea şi muşamalizarea implicării autorităţilor române în Holocaust. Au fost negate toate acele vieţi curmate, toate lacrimile vărsate şi toţi cei care au fost dezrădăcinaţi şi care şi-au pierdut familiile, prietenii, apropiaţii”, a subliniat premierul.

Marcel Ciolacu declară că ”antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut ci antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie şi a viitorului”.

”Acţiunile noastre trebuie să fie, în primul rând, izvorâte din datoria pe care o avem faţă de trecut şi din responsabilitatea pe care o avem faţă de viitor, pentru a asigura echilibru şi onestitate. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie centrate pe respectarea şi promovarea demnităţii umane, a multiculturalismului şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, iar toleranţa nu trebuie să reprezinte doar un element frumos al retoricii elitei politice, ci pilonul societăţii româneşti”, arată premierul Marcel Ciolacu.

Premierul menţionează că adoptarea celei de-a doua Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură reprezintă o dovadă în plus a implicării susţinute a României în lupta comună împotriva tuturor acestor flageluri.

”Doresc, şi cu acest prilej, să reiterez angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare şi de discurs instigator la ură, precum şi pentru promovarea cercetării şi educaţiei despre Holocaust. În final, îmi doresc să aducem cu toţii un pios omagiu celor ce au avut de suferit şi celor care au murit din cauza apogeului urii, care acaparase mintea întregului aparat aflat la putere. Ne amintim astăzi, aşadar, de toate vieţile pierdute în Holocaust şi pentru ele luptam ca aceste evenimente să nu mai poată fi replicate vreodată”, spune premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.