Mandatele primarilor,preşedinţilor de CJ, consilierilor locali şi judeţeni sunt prelungite până la 1 noiembrie, iar data alegerilor locale se stabileşte prin lege, cu 60 de zile înaintea scrutinului, prevede un proiect de lege depus joi la Senat după CCR a stabilit că actele normative ale Guvernului pe această temă sunt neconstituţionale. Numărul minim de susţinători pentru înregistrarea candidaturii este redus la jumătatate la alegerile locale din acest an.
Iniţiatorii - social-democraţii Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, liderul deputaţilor liberali Florin Roman şi liderul ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu - invocă situaţia epidemiologică şi mecesitatea ca scrutinul să se desfăşoare în siguranţă.
”Mandatele în curs ale primarilor,primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, prevede proiectul, care modifică şi OUG 57/2019 privind Codul administrativ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Data alegerilor pentru autorităţile publice locale din 2020 se stabileşte prin lege organică, cu 60 de zile înaintea scrutinului, propun iniţiatorii. Guvernul va stabili în cinci zile de la intrarea în vigoare a legii privind data alegerilor, calendarul electoral şi suma necesară organizării acestora.
Durata campaniei electorale şi termenul de depunere a candidaturilor, precum şi termenele de 24 de ore prevăzute de legislaţia electorală se înjumătăţesc.
Numărul minim de susţinători necesar pentru înregistrarea candidaturii va fi şi el redus la jumătate, iar dosarele de candidatură vor fi depuse şi electronic.
Este modificată şi OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, stabilindu-se situaţiile în care mandatul primarului poate fi prelungit prin lege organică dacă alegerile nu pot fi organizate la termen.
Proiectul preia unele dintre prevederile OUG emise de Guvern pe tema alegerilor locale, actul Executivului prevăzând însă că mandatele aleşilor locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020, în condiţiile în care ar fi trebuit să se încheie în iunie. Curtea Constituţională a decis că OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale. Potrivit deciziei CCR, prelungirea mandatelor se face prin lege organică, de către Parlament şi tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.