Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a afirmat joi, la finalul audierii lui Horia Georgescu, că acesta a confirmat în faţa comisiei că a avut discuţii cu George Maior legate de dosarele care sunt în competenţa ANI, că a avut discuţii când dosarele se aflau în instanţă, în timp ce George Maior a negat aceste informaţii când a fost audiat.
"Legat de nota referitoare la Klaus Iohannis, care viza fapte de incompatibilitate din anul 2009-2010, într-un termen destul de scurt, cred că vreo două luni, ANI a stabilit un verdict că se află în incompatibilitate, după care dosarul a mers în instanţă la Curtea de Apel Alba Iulia, apoi la ICCJ”, a mai spus Manda.
De asemenea, Horia Goergescu a confirmat în faţa comisiei că a avut discuţii cu Maior legate de dosarele care sunt în competenţa ANI şi de dosarele care se aflau în instanţă.
"Întrebările adresate domnului Georgescu au fost dacă a avut discuţii cu Maior legat de dosarele care sunt în competenţa ANI. Răspunsul a fost da. Dacă a avut discuţii când dosarele se aflau în instanţă, iar răspunsul a fost da, se interesa de mersul dosarelor în instanţă sau ale unor dosare în instanţă. A spus că în general toate discuţiile erau legate de persoane importante, la nivel de şefi de agenţii, ministru, parlamentari. Nu existau discuţii despre primari sau despre consiliere locali sau despre viceprimari sau despre preşedinţi CJ. Interesant este că, în cazul primarului municipiului Sibiu de la vremea respectivă, a făcut o excepţie în dialogul acesta”, a susţinut preşedintele comisiei SRI.
Manda susţine că George Maior a negat aceste informaţii când a fost audiat.
"La vremea când i-am adresat întrebări domnului Maior, el a spus că nu s-a interesat niciodată de vreun dosar, nici la ANI, nici la vreo instituţie de Parchet”, potrivit senatorului PSD.
Un alt subiect discutat la audiere, potrivit lui Manda, a fost legat de dosarul care îl privea pe Eduard Hellvig în perioada în care era ministru al Dezvoltării, că nota privind incompatibilitatea lui a plecat de la SRI în 2012, iar decizia ANI a fost la începutul campaniei electorale, în noiembrie 2012 şi speculativ se crede că se dorea ca decizia să îi blocheze lui Hellvig accesul la o funcţie în Guvern.
“Al treilea subiect pe care l-am abordat, în ceea ce-l priveşte pe ministrul Dezvoltării la vremea respectivă, actualul şef al SRI (Eduard Hellvig - n.r.), nota a plecat de la SRI în octombrie 2012, iar decizia ANI a fost la începutul campaniei electorale, în noiembrie 2012. Sigur, este doar o speculaţie în acest moment dacă acea decizie s-a dorit să blocheze un eventual acces la o funcţie într-un Guvern care se prefigura. Guvern USL, pentru că exista majoritate, domnul Hellvig atunci avea o funcţie importantă în PNL. Ce am înţeles de pe baza acelei note, unde se face referire la o anumită firmă, că ANI, parcurgând sesizarea respectivă, a stabilit la aceeaşi dată şi incoompatibilitate pentru domnul Dan Mihalache. Întrebat dacă domnul Maior a avut discuţii cu domnul Horia Georgescu pe aceste două cazuri, răspunsul a fost da”, a continuat Claudiu Manda.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...