Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, marţi, în plenul Senatului că va face tot ce poate pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei. Ea a vorbit despre situaţia legată de războiul din Ucraina, afimând că acesta este tot mai aproape, iar rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul lor. Ea a mai spus că trec printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă.
”Voi face tot ce pot pentru ca Republica Modova să fie de partea bună a istoriei şi ca oamenii să trăiască în pace, liberi şi demni, la ei acasă. Sunt onorată să mă aflu azi, aici, şi să pot mulţumi României. România a ştiut să fie alături de noi, de câte ori a fost nevoie, şi atunci când a creat oportunităţi de studii pentru atâţia tineri de pe malul stâng al Prutului, care îşi aduc contribuţia la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor sau se află oriunde în lume, şi atunci când a finanţat modernizarea a sute de grădiniţe şi atunci când a donat mixrobuze şcolare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale şi cu vaccin pentru lupta cu pandemia şi acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat staţiile de energie electrică din Ucraina”, a spus preşedintele Maia Sandu.
Ea a arătat că ”sunt câteva dintre lucruriel făcute de România pentru ei”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovaţi, în Ucraina şi care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune”, a precizat preşedintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a mai spus: ”Războiul este tot mai aproape, rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”.
Potrivit Maiei Sandu, din cauza războiului, ţara ”trece printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă”.
”Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de şase ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia şi în ceea ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volului de gaze livrat Moldovei iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului, pentru luna viitoare, a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit preşedintelui moldovean, ”această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”.
”Războiului Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoţilor din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse şi este gata să dea foc la ţară pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investeşte resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea şi siguranţa cetăţenilor, pentru interesul public. Acum câteva zile, o parte din aceşti hoţi au fost incluşi pe lista sancţiunilor Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupţie (..) pentru subminarea statului de drept, pentru coalizarea cu serviciile secrete ruse”, a afirmat Maia Sandu.
”Am enumerat aceste provocări nu pentru a ne plânge şi nu pentru că nu le-aţi cunoaşte. Ci pentru ca toată lumea să ştie că Republica Moldova alege să fie liberă şi să continue parcursul european indiferent de circumstanţe. Şi că noi ne asumăm preţul libertăţii. Şi atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere. Pentru şansa unei vieţi demne şi în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace şi securitate în regiune. Şi nu o societate în haos, violenţă, implicată în război. Ar fi dramatic pentru noi, dar şi pentru România şi întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democraţie, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii şi a sărăciei, conduşi de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetăţenii noştri nu mai vor să trăiască blocaţi în zona gri, fără şansa unei vieţi normale, viaţă pe care au văzut-o în ţări europene”, a spus preşedintele moldovean.
Ea a arătat că vor să fie ”o zonă a libertăţii şi a păcii”. ”Sunt sigură că cetăţenii îşi vor aduce contribuţia la consolidarea Uniunii Europene. Apreciem ajutorul şi ştim să ne facem datoria de cetăţeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică şi mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului. Astăzi, însă, cetăţenii noştri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război nedrept şi nejustificat în secolul 21 într-o ţară europeană, într-un stat democratic. A făcut acest lucru pentru că a crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul şi dragostea lor de neam, ucrainenii nu ţineau piept invaziei ruse, unde mergea Federaţia Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe? Aceste acţiuni arată că suntem cu toţii în pericol, iar pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat din regiune nu poate rezista de unul singur unei asemenea agresiuni”, a spus ea.
Maia Sandu a afirmat că ”Ucraina îşi apără copiii şi viitorul cu demnitate, însă Ucraina nu ar fi reuşit de una singură”.
”Aceasta a sperat Rusia - că Ucraina va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutor Ucrainei. Ţările democratice, unde viaţa este de nepreţuit, s-au aliat împotriva terorii şi a războiului. Moldova, cu puţinele resurse, s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere. Am deschis casele pentru toţi refugiaţii ucraineni şi am făcut faţă unor provocări de care statul nostru nu era pregătit. Însă ne-am solidarizat, pentru pace şi pentru omenie. Sunt mândră că, în ciuda faptului că avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noştri s-au împărţit cu puţinul pe care îl au şi au deschis uşile şi inimile când a fost nevoie. În aceste vremuri tragice, noi ne bazăm pe lumea liberă - pentru ca în viitor lumea liberă să se poată baza pe Republica Moldova. În calitate de garant al protejării demnităţii umane, al păcii şi al securităţii. Pentru asta au luptat şi asta cer oamenii liberi şi curajoşi ai acestui pământ. Oameni de valoare care îşi îndeplinesc cu cinste datoria acolo unde sunt. Cetăţeni care muncesc onest. Oameni care vor ca la ei acasă să fie respectaţi şi care ştiu să preţuiască ajutorul. Care spun „vă rog” şi „mulţumesc”. Astăzi vă spun, în numele Republicii Moldova, „mulţumesc”. Şi, în numele tuturor cetăţenilor noştri - „vă rog”. Suntem recunoscători Preşedintelui Iohannis, Domnului Prim-ministru, Guvernului, Parlamentului României pentru că răspund cu interes deosebit rugăminţilor şi nevoilor cetăţenilor din Republica Moldova. Vă mulţumesc pentru cât de aproape ne sunteţi şi vă rog să ne rămâneţi aproape. Şi, împreună, să muncim pentru ca cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace şi în bunăstare într-o casă comună europeană. Să apărăm securitatea în această regiune a Europei şi să devenim împreună mai puternici în democraţie. Iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească - drumuri, afaceri, teatre, cinematografie, şcoli, inovaţii, valori, oameni”, a spus ea în final.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.