Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a fost publicat raportul final al Misiunii Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE referitor la evaluarea alegerilor prezidenţiale din România, concluzia principală fiind că alegerile au fost competitive, au asigurat pluralismul şi au oferit o gamă largă de alternative politice. Specialiştii au transmis, însă, şi mai multe recomandări, printre acestea fiind realizarea unui Cod electoral şi creşterea transparenţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”România salută publicarea, la 26 martie 2020, a raportului final al Misiunii Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (ODIHR Election Assessment Mission/EAM) de evaluare a alegerilor prezidenţiale din România, desfăşurate la 10 şi 24 noiembrie 2019. Concluzia principală a raportului Misiunii OSCE/ODIHR este că alegerile prezidenţiale din România au fost competitive, au asigurat pluralismul necesar şi au oferit votanţilor o gamă largă de alternative politice. Campania electorală, care a precedat scrutinul electoral, s-a desfăşurat, potrivit raportului, într-un mediu deschis şi calm, cu respectarea libertăţilor fundamentale prevăzute în Constituţia României”, a transmis, vineri, MAE.

Potrivit sursei citate, raportul subliniază că alegerile au fost gestionate în mod eficient şi procesul electoral s-a bucurat de încrederea publicului, chiar dacă unele aspecte legislative necesită adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Raportul final al Misiunii OSCE/ODIHR consemnează faptul că autorităţile electorale au organizat procedurile de vot de o manieră eficientă şi imparţială, menţiunile pozitive incluzând şi organizarea votului în străinătate. În acest sens, raportul menţionează organizarea votului în străinătate prin intermediul a 835 de birouri de vot în străinătate în 98 de state. De asemenea, în ceea ce priveşte votul în străinătate, raportul face referire şi la votul prin corespondenţă, subliniindu-se faptul că cetăţenii români au putut să îşi exercite dreptul la vot prin corespondenţă pentru prima dată în contextul organizării unui scrutin prezidenţial. Între recomandările făcute de experţii ODIHR se numără şi continuarea eforturilor de îmbunătăţire a organizării votului prin corespondenţă”, a mai transmis MAE.

Raportul conţine un număr de recomandări făcute de Misiunea OSCE/ODIHR pentru autorităţile române, în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale în materie.

Astfel, documentul apreciază că ar trebui luată în calcul elaborarea unui cod electoral aplicabil tuturor tipurilor de alegeri pentru a elimina neconcordanţele generate de aplicarea unor prevederi legislative diferite.

De asemenea, documentul atrage atenţia cu privire la restricţiile impuse cu privire la dreptul de vot al persoanelor cu probleme psihice, dar şi asupra faptului că interzicerea dreptului de vot în cazul persoanelor condamnate trebuie să se bazeze pe criterii clare şi pe respectarea proporţionalităţii.

O altă temă asupra căreia atrage atenţia raportul este aceea a procedurii de verificare a semnăturilor de susţinere a candidaturilor, procedură care ar trebui adusă la cunoştinţă publică cu suficient timp înainte de începerea procesului de colectare a acestora.

În opinia celor care au realizat raportul, în vederea creşterii transparenţei, şedinţele autorităţilor electorale ar trebui să fie deschise publicului.

Sancţiunile pentru încălcarea legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale ar trebui revizuite astfel încât să fie eficiente, proporţionale şi să descurajeze eventuale tentative.

Totodată documentul apreciază că, pentru a preveni limitarea libertăţii editoriale, e necesară amendarea prevederilor care impun posturilor de televiziune private să acorde candidaţilor timpi de antenă  proporţionali celor alocaţi de posturile publice.

Pentru creşterea transparenţei, drepturile şi obligaţiile observatorilor ar trebui definite în legislaţia electorală asigurând accesul deplin al obervatorilor interni şi internaţionale la toate etapele procesului electoral.

Misiunea OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor prezidenţiale din România organizate în luna noiembrie 2019 a fost condusă de ambasadorul austriac Christian Strohal şi a fost alcătuită din 6 experţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.