Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg. Temele discutate au vizat situaţia din Israel şi din regiune, respectiv agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Odobescu a reiterat poziţia fermă a României de condamnare a terorismului grupării Hamas, potrivit comunicatului de presă al MAE.
„Schimbul de opinii privind situaţia din Israel şi din regiune a avut loc în continuarea reuniunii extraordinare a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (10 octombrie 2023), precum şi cea a Consiliului European (17 octombrie 2023). Ministrul Afacerilor Externe a subliniat importanţa unităţii UE, în contextul deosebit de dificil creat de atacurile teroriste ale Hamas împotriva Statului Israel la 7 octombrie 2023”, conform comunicatului de presă al MAE.
Astfel, Luminiţa Odobescu a reiterat poziţia fermă a României de condamnare a terorismului grupării Hamas. Ea a evidenţiat sprijinul neechivoc pentru dreptul legitim al Israelului la autoapărare, în linie cu dreptul internaţional umanitar.
Ministra Luminiţa Odobescu a subliniat rolul important al UE în continuarea furnizării de sprijin umanitar pentru populaţia din Fâşia Gaza şi a menţionat decizia Guvernului României de a acorda asistenţă umanitară populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza.
Totodată, ministra a făcut apel la eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor, printre aceştia aflându-se şi o persoană cu dublă cetăţenie româno-israeliană. Oficialul român a subliniat importanţa coordonării UE pe aceste aspecte.
Odobescu a încurajat, de asemenea, coordonarea strânsă cu SUA şi cu actorii regionali relevanţi, precum şi în cadrul ONU, pentru a preveni riscul de contagiune în regiune. S-a referit la vizita recentă în Israel a Prim-ministrului României.
Ministra Afacerilor Externe din România a exprimat sprijinul pentru menţinerea angajamentului UE şi pentru crearea unui orizont politic pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, reiterând susţinerea României pentru soluţia celor două state. S-a referit la nevoia de a combate dezinformarea şi de a preveni incitarea la violenţă, antisemitism sau islamofobie la nivelul societăţilor europene.
Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost concentrată asupra angajamentelor de securitate pe termen lung ale UE în relaţia cu Ucraina, mai arată sursa citată.
Ministra română de Externe a subliniat importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru această ţară.
Referitor la angajamentele de securitate pentru Ucraina, Luminiţa Odobescu a reliefat interesul României pentru un sprijin european coerent şi predictibil, apreciind că abordarea propusă de UE este o bază excelentă pentru discuţiile care vor urma în pregătirea deciziilor Consiliului European din decembrie. A subliniat importanţa unei atenţii sporite a UE pentru regiunea extinsă a Mării Negre, în contextul geopolitic generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, şi valorificarea politicilor şi instrumentelor UE relevante.
Odonbescu a informat cu privire la contactele recente la nivel înalt între România şi Ucraina, vizita preşedintelui Volodîmîr Zelenski la Bucureşti (10 octombrie 2023), respectiv prima şedinţă comună a celor două guverne (Kiev, 18 octombrie 2023).
A reconfirmat sprijinul asumat de România, cu accent pe facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina pe teritoriul ţării noastre şi atingerea obiectivelor în acest domeniu, stabilite împreună cu Ucraina, conform sursei menţionate.
De asemenea, a semnalat importanţa sprijinului UE pentru a susţine sectorul energetic ucrainean, în perspectiva sezonului rece.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.