Premierul Ludovic Orban a participat, miercuri, la plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a prezenta un raport referitor la măsurile Guvernului împotriva răspândirii COVID-19, în contextul deschiderii anului şcolar pe 14 septembrie şi organizării alegerilor locale în 27 septembrie. Premierul a afirmat că ţara s-a confruntat cu o situaţie extrem de dificilă pe care o ştie toată lumea, iar după decizia Curţii Constituţionale au existat 5.000 de persoane bolnave faţă de care nu s-a putut lua nicio măsură. Orban consideră că viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală, iar respectarea măsurilor de protecţie poate duce la limitarea cazurilor. Premierul a explicat că anul şcolar va începe în 14 septembrie, iar alegerile locale, dacă se iau măsurile necesare, pot fi organizate în siguranţă. În replică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va depune, în 17 august, moţiunea de cenzură şi a acuzat Guvernul Orban de ”tunuri”, acuzaţii pe care premierul le-a respins.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI Ciolacu: Un haos imens, o economie pusă la pământ şi cu şomaj galopant - asta e România după 9 luni de guvernare liberală/ În 17 august PSD va depune moţiunea
CITEȘTE ȘI Raportul depus de Orban la Parlament relevă că există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici şi 3.036 asistenţi, iar la acestea sunt arondate 2.770 unităţi de învăţământ | DOCUMENT

UPDATE: ”Am fost certat că nu am dat date despre măsurile economice ale Guvernului. M-aţi chemat să prezint măsurile pentru alegerile locale, pentru deschiderea şcolilor. Nu m-aţi chemat să vă prezint măsurile economice ale Guvernului. Guvernul nostru a apărat locurile de muncă. Uitaţi-vă pe REVISAL. Eu nu soct cifre din burtă. Numărul de angajaţi cu contract de muncă, angajaţi activi pe data de 3 august 5.589.435. La 1 ianuarie, inaintea declanşării epidemiei şi crizei ecn0omice numărul era de 5.596.865. Sunt date din REVISAL. Deci sunt angajaţi mai mulţi cu 7.430”, a anunţat premierul, la finalul dezbaterii din Parlament. 

Premierul a răspuns acuzaţiilor de corupţie, privind achiziţiile din pandemie: ”În cariera mea de 30 de ani niciodată nu am luat niciun leu care nu mi s-a cuvenit. Sunt un om care deţine funcţii publice de peste 25 de ani. Niciodată nu s-a lipit un leu de mine. Desfind frauda despre care vorbiţi că s-ar fi făcut la Guvern. Ar trebuie să citiţi mai bine raportul Curţii de Conturi să vedeţi exact ce scrie. De exemplu scrie că încă din 2018 Curtea de Conturi v-a atras atenţia asupra faptului că nu aţi constituit stocurile strategice de măşti, substanţe şi dezinfectat”. 
 
”Vă spun sincer, din păcate, liderii PSD mi-au arătat şi astăzi că nu au înţeles nimic. Că nu mai poţi să faci politică bazată pe minciună, manipulare, pe repetiţia sistemică a unor neadevăruri în speranţa că românii vor înghiţi găluşca”, a mai declarat Orban.
 
În plus, premierul a afirmat că data alegerilor a fost stabilită de către Parlament şi doar parlamentarii o pot modifica: ”Nu îmi cereţi mie să schimb data alegerilor. Data e decisă de Parlament. Voi v-aţi asumat această răspundere. Dacă vreţi să schimbaţi data alegerilor, faceţi proiect de modificare, asumaţi-vă public că nu vreţi atunci data alegerilor. Singurl lucru pe care pot să îl fac e să respect legea, avem planuri în pregătire pentru a diminua riscul de răspândire a virusului, dar asta nu se poate face decât dacă toţi actorii politici respectă regulile”. 
 
În final, Orban a propus ţinerea unui moment de reculegere pentru cei care au murit de coronavirus. 
 

UPDATE: ”Închei intervenţia mea prin a vă prezenta pe scurt măsurile pe care le-am gândit pentru organizarea alegerilor. Daţi-mi voie să încep prin a vă spune că data de 27 septembrie a alegerilor a fost stabilită de comun acord, în urma consultării liderilor politici şi a fost votată de Parlament. Atâta timp cât ea a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Deja mandatele aleşilor locale au fost prelungite o dată. Tot efortul pe care îl facem e de a asigura cele mai bune condiţii pentru campania electorală şi alegeri. AEP şi MAI dezbate în momentul de faţă setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campanie electorale, de candidaţi şi susţinătorii lor. Regulile trebuie respectate, cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. Printre măsuri cu siguranţă va fi măsura portului măşti în toate interacţiunile între candidaţi şi alegători, pentru candidaţi, pentru alegători nu poţi impune reguli, dar bine ar fi să poarte şi ei mască. Vor exista reguli privind distanţarea fizică, aşa cum am stabilit pentru evenimentele culturale să existe o distanţare fizică, o limitare a numărului de participanţi, evident va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente. Cei care distribuie materiale electorale să poarte mănuşi”, a continuar premierul. 

”În ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie 5 măşti pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă. Ne gândim ca votarea să fie şi în afara spaţiilor de votare. Dezinfectarea să fie la intrarea şi ieşirea în secţiile de votare. Chiar când vom avea proiectul de reglementare privind regulile sanitare pe perioada campaniei electorale le voi trimite fiecărui lider politic parlamentar, pentru a avea pucte de vedere şi a putea îmbunătăţii. Eu cred că pot fi organizate alegerile locale în bune condiţii şi cu prevenirea răspândirii virusului”, este de părere Ludovic Orban. 
 
Acesta a cerut unirea forţelor. 
 
”Închei prin a mai transmite un mesaj de unire a forţelor, pentru că putem să luptăm eficient împotriva epidemiei, putem să reducem numărul de infectări, dar pentru acest lucru e important ca oamenii care reprezintă modele, influencerii să fie modele pentru respectarea regulilor. Nimeni nu câştigă dacă tema coronavirusului e temă de campanie electorală. Cu cât reducem mai mult răspândirea virusului, cu atât viaţa noastră va fi mai normală”, a încheiat Orban.
 

UPDATE: ”În şcoli este clar că va fi necesar portul măştii pentru elevi, cât şi pentru profesori sau personalul auxiliar. Acolo unde e nevoie, să fie despărţitoare de plexiglas în clase, pentru respectara distanţării. Şcolile trebuie pregătite cu dezinfectanţi la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice”, a prcizat premierul. 

Potrivit acestuia, legat de învăţământul online, s-a analizat situaţia, iar aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet. 

”Împreună cu ANCOM, operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii autorităţilor locale vom găsi soluţii pentru a realiza conectarea tuturor şcolilor la internet. De asemenea, MEN a purtat discuţii cu furnizori de soluţii şi va exista posibilitatea de acces gratuit la platformele de educaţie. Google şi Microsoft a pus la dispoziţie ajutor”, a mai precizat premierul.  

Acesta a explicat că s-au încheiat procedurile pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete şi se are în vedere achiziţionarea de laptopuri.

”Alocăm o sumă de bani şi pentru decontarea autorităţilor locale pentru achiziţia cisternelor sanitare, acolo unde se asigură apă curentă. Pentru a creşte calitatea actului educaţional online am organizat şi sunt organizate în continuare activităţi de creştere a competenţelor digitale a cadrelor didactice de predare online”, a mai afirmat premierul. 

UPDATE: ”Orice român trebuie să ştie că dacă nu respectă normele legale poate să fie sancţionat, pentru că atunci când te expui riscului de infectare nu te expui numai pe tine, expui familia, colegii de birou şi toţi cei cu care interacţionezi. Atunci când dăm sancţiuni le dăm strict cu obiectivul pentru a îi ajuta să înţeleagă faptul că regulile trebuie respectate. Cu cât creşte numărul românilor care respectă regulile, cu atât riscul răspândirii virusului scade. Am văzut că perioada de vară nu stopează virusul. Aici nu e vorba de valuri, e vorba de o creştere a riscului transmiterii, cu cât nu sunt respectate regulilor. Nu înţeleg de ce există o asemenea opoziţie faţă de mască. Masca e cel mai bun mijloc în a te proteja. Păstrarea distanţei fizice de 1.5 metri. Regulile de igienă sunt simple şi pot duce la a ne petrece concediul în condiţii normale, activitatea economică să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Aici fac apel la dvs, faţă de românii care v-au votat, fiţi alături de noi în tot acest efort de comunicare publică pentru cei care bagatelizează acest virus. Acest virus perfid provoacă moartea şi nu numai persoanelor în vârstă sau care au comorbidităţi, ci şi persoanelor sănătoase. Obiectivul nostru e de a reduce numărul persoanelor infectate”, a mai afirmat Orban. 

Premierul a precizat că şcoala va începe în 14 septembrie, după cele trei scenarii pregătite de grupul de lucru. 

UPDATE: Premierul a vorbit depre necesarul de personal pentru a combate pandemia.

”S-au dispus peste 1.500 de detaşări. Peste 1.000 din aceste detaşări sunt la direcţiile de sănătate publică. Dacă nu puteam avea aceste detaşări, suprasolicitarea ar fi dus la o reducere a eficienţei combaterii virusului. Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să efectueze anchetele epidemiologice şi într-un număr crescut de cazuri, viteza cu care se fac e vitală. De altfel, MS a şi emis un ordin în care a stabilit nişte proceduri clare, termenul în care să se dispună realizarea anchetei şi termenul pentru măsurile aferente anchetei epidemiologice”, a mai adăugat premierul.

Ludovic Orban afirmă, de asemenea, că crescut numărul de pacienţi trataţi în terapie intensivă.

”Cred că sunt 458 de români trataţi azi în terapie intensivă. Sunt judeţe care sunt mai afectate, Bucureşti şi exista riscul suprasolicitării capacităţii tratării în secţiile ATI. Am luat măsuri extrem de energice de a creşte numărul de paturi în secţiile ATI. Dar chiar şi acolo unde am asigurat paturi, fără detaşarea medicilor anestezişti, asistenţilor medicali, degeaba ai paturi, ventilatoare, dacă nu ai personal. Am crescut cu aproape 130 de paturi, numărul de paturi în secţiile ATI. Mai avem la Braşov, la Matei Balş posibilitatea de a creşte numărul de paturi. ”, a adăugat premierul.

Acesta a vorbit şi despre reşterea capacităţii de testare.

”Am crescut constant capacitatea de testare – de la 400-500 de teste în prima fază a epidemiei, sunt zile în care putem să facem şi 2.500 de teste, iar obiectivul nostru e creşterea capacităţii cu aparatură Real Time PCR, în unităţi specializate. Dacă ai capacitate mai mare de testare, poţi să identifici mai uşor o persoană şi să dispui mai repede măsurile de tratate, de dispunere a anchetei epidemiologice, etc”, a adăugat Luovc Orban.

UPDATE: ”În Legea 55, ştim bine că, practic, detaşările efectuate în perioada stării de urgenţă, fără acordul conducătorului instituţiei sau al angajatului care urma a fi detaşat, detaşările au devenit aproape imposibile. Am pierdut efective importante, în cadrul serviciilor de ambulanţă, structurilor sanitare. A doua măsură cu impact negativ a fost blocarea concursurilor, nu am putut organiza concursuri pentru angajarea în structurile implicate în efortul de combatere a răspândirii virusului. În perioada după decizia CCR, noi am avut aproximativ 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut lua nicio măsură. Toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact, prin anchetele epidemiologice, de asemenea au fost libere. Nu s-a putut dispune nicio măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus şi pe măsurile de relaxare luate gradual, în baza evaluării riscului epidemiologic. Acest lucru a dus la o creştere semnificativă a numărului de cazuri”, a adăugat premierul. 

Acesta a explicat că, imediat ce Parlamentul a adoptat legea piind carantina au existat ”instrumentele necesare, folosite şi în alte ţări europene”. 

”Imediat am dispus măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp de la adoptarea legii până azi am ajuns a avea peste 10.000 de persoane internate în spital sau în diferite spaţii. De asemenea, s-a dispus carantinarea, şi aici mă refer la contacţi, pentru aproape 40.000 de români. S-a dispus izolarea la domiciliu, practic tratarea la domiciliu sau un spaţiu declarat de persoana infectată pentru aproape 15.000 de români. Vă daţi seama? Puteţi cuantifica ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi adoptată legea?”, a mai afirmat Orban. 

UPDATE: ”Salut decizia Parlamentului de a avea această dezbatere pe aceste trei teme fundamentale pentru societatea românească. Am înaintat preşedinţilor celor două Camere un raport care urmăreşte măsurile pe care le-am luat şi pe care continuăm să le luăm atât în privinţa combaterii epidemiei cu coronavirus, cât şi în ceea ce priveşte organizarea alegerilor şi începerea anului şcolar”, a afirmat Orban, la începutul discursului său din Parlament. 

”Încep prin a vă spune că ne-am confruntat cu o situaţie extrem de dificilă pe care o ştie toată lumea. S-a datorat faptului că pe o perioadă de 3 săptămâni, autorităţile sanitare, Guvernul, au fost lipsite de instrumentele legale pentru a putea lupta cu răspândirea virusului”, a continuat premierul. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Pe 27 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat că, alături de şeful interimar al Senatului Robert Cazanciuc, i-a scris premierului Ludovic Orban pentru a veni în Parlament ca să prezinte măsurile pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. El a precizat că şeful Executivului trebuie să arate „ţării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea şcolii şi organizarea alegerilor”.

„Responsabili cu organizarea alegerilor sunt cei de la Guvernul României. Eu am trimis o scrisoare premierului Orban şi domnul Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului, a semnat cu mine scrisoarea, ca primul ministru să vină în faţa plenului reunit al Parlamentului şi să spună foarte clar dacă au scăpat situaţia de sub control şi vedem că s-au luat noi măsuri de restricţii. Astea sunt atribuţiile constituţionale. Când vrei să guvernezi, să fii prim-ministru ai şi beneficii de a sta în izolare la Vila Lac cu piscină, dar ai şi responsabilităţi. Responsabilitatea domnului Orban este clară, să vină să spună, nu numai clasei politice, cât şi românilor, dacă pot fi organizate alegeri, dacă pot fi deschise şcolile şi să dea lămuriri şi asigurări că românii pot merge în siguranţă, în ceea ce priveşte sănătatea lor, în ziua alegerilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la TVR1,  pe 28 iulie.

Liderul social-democrat spune că situaţia provocată de pandemia de coronavirus îi depăşeşte pe guvernanţi.

„Eu nu am nicio comunicare cu domnul Orban. I-am făcut o scrisoare în care i-am cerut să vină în faţa Parlamentului să spună, dacă sunt în stare să ţină aceste alegeri, astfel încât sănătatea românilor să nu fie pusă sub pericol. I-am solicitat în acea scrisoare să ne spună ce se întâmplă şi cu şcolile. Aşteptăm răspunsul domnului Orban, nu a avut timp până acum. Este atributul Guvernului să organizeze alegeri, nu este atributul clasei politice”, a conchis Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.