Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că juriştii partidului lucrează la o sesizare pe care i-o vor transmite Avocatului Poporului cu privire la sesiunea parlamentară extraordinară, în condiţiile în care aceasta a fost convocată, în opinia sa, în mod neconstituţional, iar OUG emise de Guvernul Tudose nu vor putea intra în vigoare.
„Punctul nostru de vedere este că nu a fost sesiune extraordinară, nici la Camera Deputaţilor, nici la Senat. Convocarea unei sesiuni extraordinare se face, în conformitate cu Constituţia şi cu Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Regulamentul Senatului, fie de preşedintele României, fie de Biroul Permanent al Camerei respective, fie de o treime dintre parlamentari. Nu suntem în niciuna dintre aceste situaţii regulamentare, pentru că nici Biroul Permanent de la Camera Deputaţilor, nici Biroul Permanent de la Senat, din punctul nostru de vedere, nu s-au întrunit în mod legal, adică nu au avut cvorumul de şedinţă şi, ca atare, nu aveau cum să convoace sesiune extraordinară, pentru că nu exista cine să convoace sesiune extraordinară”, a spus Ludovic Orban, la Adevărul Live.
Liderul PNL a amintit şi de faptul că ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului pentru a asigura cvorumul, chiar dacă nu mai ocupa o funcţie de conducere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„La Camera Deputaţilor au fost prezenţi patru membri ai Biorului Permanent din 13, iar la Senat au fost prezenţi şase din 13. A mai fost prezent un personaj straniu, care în loc să se ocupe de pregătirea achiziţiilor în domeniul militar, în loc să se ocupe de funcţia pe care o are, de ministru al Apărării, a venit şi şi-a adus aminte că a fost secretar al Biroului Permanent au chestor, domnul Ţuţuianu apare ţop la şedinţă ca să creeze impresia că a existat majoritate”, a completat liberalul.
Ludovic Orban a reiterat faptul că nu a existat sesiune parlamentară extraordinară, astfel că OUG emise de Guvernul Tudose nu vor putea intra în vigoare.
„Nu a existat sesiune extraordinară nici la Cameră şi nici la Senat şi acest lucru are consecinţe, pentru că neexistând sesiune extraordinară, OUG emise de Guvern nu pot să intre în vigoare. Sau dacă Guvernul le publică şi le consideră intrate în vigoare, ele vor intra în vigoare cu nerespectarea procedurilor constituţionale, care prevăd obligativitatea convocării primei Camere sesizate în sesiune extraordinară în termen de cinci zile de la emiterea OUG”, a completat preşedintele PNL.
El a mai spus că juriştii partidului lucrează la o sesizare pe care i-o vor transmite Avocatului Poporului cu privire la modul în care a fost convocată sesiunea extraordinară.
„Lucrăm chiar în acest timp, echipa noastră de jurişti de la Camera Deputaţilor şi de la Senat lucrează la o sesizare, din păcate nu ne putem adresa direct Curţii Constituţionale şi asta este o mare aberaţie care continuă să persiste în Constituţia României (...). Din punctul nostru de vedere, OUG nu pot să intre în vigoare atât timp cât nu am avut de-a face cu o convocare constituţională, legală şi regulamentară a Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Ne vom adresa Avocatului Poporului”, a conchis Ludovic Orban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.