Premierul Ludovic Orban anunţă că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, va merge la Sibiu şi la Alba Iulia pentru a discuta cu autorităţile de acolo înainte de a se lua o decizie cu privire la carantinarea celor două municipii. "Dacă vom ajunge în situaţia de a fi necesară carantinarea, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens”, dă asigurări premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Aici avem o procedură, există un sistem de evaluare a situaţiei din punctul de vedere al sănătăţii publice care este pus la punct de INSP. Se face evaluarea prin mai mulţi parametri, dacă Direcţia de Sănătate Publică propune carantinarea procedura este să fie avizată această propunere de CJSU, iar decizia finală o ia comandantul acţiunii, respectiv secretarul de stat al DSU Raed Arafat. Am discutat acest subiect. Din câte ştiu, domnul Arafat planifică o deplasare în două judeţe, Alba şi Sibiu, pentru a face o evaluare şi o discuţie cu specialiştii la faţa locului, urmând să ia o decizie”, a afirmat Ludovic Orban joi, în cadrul unei conferinţe de presă. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebat ce alte mari oraşe se apropie de situaţia în care ar putea să fie supuse măsurii de carantinare, Orban a răspuns: "Aşa, din ce vedem evoluţia, evoluţia pe baza evaluărilor poate presupune decizia de carantinare pe Sibiu, de asemenea există pe Alba Iulia. Au mai fost discuţii la Timişoara, dar la Timişoara a existat un set de măsuri suplimentare de protecţie sanitară şi vedem în viitorul apropiat dacă reuşesc să oprească, oricum ei au tendinţă, din câte am văzut, de atenuare a curbei de creştere. De asemenea, la Cluj mai era, dar şi Clujul în ultima vreme am văzut că a luat măsuri foarte hotărâte şi, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile de carantinare. Dacă vom ajunge în situaţia de a fi necesară carantinarea, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens”.
 
Premierul a mai afirmat că se intenţionează creşterea capacităţii de tratare a patologiei COVID cu 17 paturi în Cluj, cu 10 paturi de spital la Timişoara, unde se ia în discuţie introducerea în circuitul COVID a unui nou corp de clădire din Spitalul Municipal, în Bucureşti va creşte numărul de paturi pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2 la spitalele Malaxa, Matei Balş, iar la o secţie exterioară a spitalului Victor Babeş cel puţin 30 de paturi vor fi dotate cu oxigen şi sunt "discuţii foarte serioase” cu un spital privat care poate sigura 30 de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19.
 
"Pe fiecare regiune a ţării avem un plan de creştere a capacităţii de tratare”, a adăugat Orban.
 
Acesta a precizat că nu există o restricţie cu privire la contactul dintre cetăţenii din localităţi diferite, subliniind că riscul de infectare este mai mare atunci când cineva ia contact cu o persoană care vine dintr-o zonă cu rată ridicată de infectare cu noul coronavirus.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.