Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect. Şerban Nicolae îi transmite liderului PSD că dezideratul lui, ca Legea graţierii să fie adoptată în forma Guvernului, poate fi împlinit la Camera Deputaţilor.
Liviu Dragnea: Cea mai bună variantă este ca Legea graţierii să fie adoptată de Senat în forma trimisă de Guvern
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Naţional unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi altele. Poate întoarce (plenul Senatului – n.r.) raportul în comisie. Nu numai eu, majoritatea suntem nemulţumiţi pentru ce s-a întâmplat acolo”, a afirmat Liviu Dragnea.
Şerban Nicolae: Dezideratul lui Liviu Dragnea poate fi împlinit la Camera Deputaţilor
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, a declarat, luni, că dezideratul liderului PSD, Liviu Dragnea, ca Legea graţierii să fie adoptată în forma Guvernului poate fi împlinit la Camera Deputaţilor, explicând că de o lună nu a mai vorbit cu şeful său de partid despre acest proiect de lege.
”Vă daţi seama că nu comunic cu preşedintele partidului prin intermediul declaraţiilor de presă. La Cameră acest deziderat poate fi împlinit. Din punctul meu de vedere, se nasc o serie de vicii tehnice în legătură cu redactarea proiectului de lege a graţierii şi chiar unele impedimente care o fac inaplicabilă. Dar, mă rog, cei de la Cameră au ultimul cuvânt, sunt cameră decizională pe această chestiune”, a spus Şerban Nicolae întrebat cum comentează solicitarea lui Liviu Dragnea ca Legea graţierii să fie adoptată de Senat în forma transmisă de Guvern.
Chestionat în continuare dacă a stat de vorbă cu Dragnea de când a izbucnit scandalul cu amendamentele privind graţierea celor condamnaţi la închisoare pentru fapte de corupţie, Şerban Nicolae a spus că nu a mai vorbit cu liderul PSD de mai bine de o lună.
”Nu, n-am vorbit. În ultimele zile nu şi nu pe tema asta. De altfel, cu domnul preşedinte Dragnea pe această chestiune cred că am vorbit foarte puţin, fără o decizie anume, acum o lună sau când a fost discuţia cu amendamentele deja depuse”, a mai spus Şerban Nicolae.
Senatorul social-democrat a explicat că Legea graţierii ar putea fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma Guvernului dacă va fi respins raportul Comisiei juridice de plenul Senatului sau dacă se va aştepta împlinirea termenului de adoptare tacită.
”Există posibilitatea ca raportul să fie respins, pentru că s-ar putea să nu întrunească numărul necesar de voturi pentru lege organică, dar asta nu înseamnă că duce la adoptarea legii. Adoptarea legii se poate face în două moduri: fie cu vot de lege organică, separat se pune la vot proiectul în forma iniţială, fie se trece termenul de adoptare tacită care este undeva după 20 mai”, a explicat Şerban Nicolae.
Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al legii graţierii, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedesei. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese sunt exceptate de la a fi graţiate.
Proiectul de lege al graţierii urmează să intre tot luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, iar apoi să fie transmis Camerei Deputaţilor care este for decizional.
Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...