Liderul Grupului parlamentar al deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat că dreptul de a fi ales este unul fundamental, prevăzut de Constituţie, pentru ca s-au luptat oamenii în decembrie 1989 şi că este bine ca cetăţenii să fie cei care câştiga şi cine pierde alegerile şi nu altcineva. Andronache a mai adăugat că CCR are atribuţia de a supraveghea buna desfăşurare a alegerilor.
Gabriel Andronache a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă incitarea la ură este un motiv pentru a împiedica pe cineva să candideze la Preşedinţia României.
”În mod evident că discutăm despre criteriile care sunt prevăzute în lege şi în Constituţie. Aici nu vorbim despre incitare la ură despre alte motive care se zice pe surse că ar fi fost discutate în şedinţa Curţii Constituţionale, ci trebuie să ne raportăm doar la criteriile pe care le-a prevăzut legea respectiv, legea 208 şi Constituţia pentru ca un cetăţean să poată candida, criterii pe care le cunoaşteţi foarte bine”, a afirmat Andronache.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a mai fost întrebat dacă declaraţii anti-NATO şi anti-UE sau vizitele la ambasada Rusiei sunt motive pentru judecătorii CCR de a interzice candidatura unei persoane la alegerile prezidenţiale.
”Este bine să ne uităm de fiecare dată când discutăm astfel de amănunte la criteriile prevăzute de lege. Şi să nu uităm că dreptul de a fi ales este un drept fundamental prevăzut de Constituţie, un drept pentru care s-au bătut şi s-au luptat oamenii în decembrie 1989 şi este bine ca cetăţenii să fie cei care stabilesc cine câştigă alegerile şi cine pierde alegerile şi nu altcineva. Mai mult decât atât, în mod evident, dacă ne uităm cu atenţie la litera legii şi la Constituţie criteriile sunt discutate în amănunt de Biroul Electoral Central. Dacă vă uitaţi cu atenţie la atribuţia Curţii Constituţionale, Curtea Constituţională are atribuţia de a supraveghea buna desfăşurare a alegerilor. Trageţi şi dumneavoastră concluzia dacă modul în care au pus problema cei de la Curtea Constituţională când au refuzat o candidatură a fost un mod corect”, a mai declarat liderul deputaţilor PNL.
Curtea Constituţională s-a reunit luni, de la ora 16.00, pentru a analiza contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii sale la Preşedinţie. Curtea va discuta şi noi sesizări privind candidaturile lui Lasconi şi Ciolacu, precum şi contestaţii ale altor candidaţi, nemulţumiţi că BEC le-a respins dosarul de candidatură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.