Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, duminică, la Digi 24, că adoptarea OUG 13 a fost un "deserviciu" major pentru România, consolidându-se în UE neîncrederea în ţara noastră şi în ireversibilitatea reformelor din ultimii ani, ceea ce se traduce prin măsuri politice luate împotriva noastră, inclusiv prin intermediul MCV, dar şi prin proceduri suplimentare pe care trebuie să le îndeplinim în unele dosare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Leonard Orban a afirmat că MCV trebuie să se finalizeze "mai devreme sau mai târziu", pentru că nu este benefic României în acest moment.

"El este tratat într-o cheie politică, nu numai la Bucureşti, şi de către state membre şi instituţii europene. Pot să vă dau exemple foarte clare când existenţa MCV a fost utilizată de anumite state membre sau de anumiţi actori contra unor interese pe care le-am avut. Cel mai simplu exemplu e aderarea la Spaţiul Schengen", a spus el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Orban a dat şi ca exemplu temerea că în România se fraudează fonduri europene, ceea ce duce la situaţia ca, uneori, României să i se solicite proceduri suplimentare faţă de alte state privind procesele pe care trebuie să le îndeplinească.

Consilierul prezidenţial a afirmat că adoptarea OUG 13 a alimentat acest climat de neîncredere.

"Nu cred că putem să ne facem un deserviciu mai mare decât cel pe care l-am făcut cu adoptarea OUG 13. Practic, am dat argumente celor care au spus şi care ne-au blocat în ceea ce priveşte spaţiul Schengen că nu suntem convinşi că progresele, care sunt remarcabile, sunt ireversibile", a spus el.

Leonard Orban a afirmat că România a arătat astfel că reformele nu sunt ireversibilite şi "oricând se poate întâmpla ceva ca lucrurile să se întoarcă", ceea ce a afectat şi credibilitatea României la Bruxelles.

"E bine că OUG 13 a fost abrogată şi e un lucru care a fost văzut pozitiv. Dezastrul nu a fost foarte mare. E evident că s-a consolidat lipsa de încredere în faptul că noi suntem capabili să asigurăm această ireversibilitate. Există o anumită neîncredere, clar, la nivelul instituţiilor europene, la nivelul unor state membre, cu privire la direcţia noastră", a spus consilierul prezidenţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.