Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor. Liderul PSD, Liviu Dragnea, salută decizia Parlamentului şi susţine că referendumul din 7 octombrie va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti. El mai spune că va vota "fără ezitare" pentru familie, în sensul ei tradiţional, pentru că "valorile tradiţionale reprezintă rădăcinile unei naţiuni". Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au afirmat, după ce propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat, că această instituţie "ridică homofobia la valoare de stat şi sacrifică protecţia constituţională pentru numeroase familii din România".
UPDATE - Dragnea: Salut decizia Parlamentului de revizuire a Constituţiei privind definirea familiei. Referendumul va avea loc în 7 octombrie şi va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti
Într-un mesaj postat marţi seară pe Facebook, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spune că referendumul din 7 octombrie va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti şi că el va participa cu siguranţă la scrutin.
"Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituţiei privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie şi va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti. Am susţinut organizarea acestui referendum şi voi participa cu siguranţă la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinţei poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită|", afirmă Liviu Dragnea.
Liderul PSD susţine că nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane.
"Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradiţional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiţionale reprezintă rădăcinile unei naţiuni", adaugă Dragnea.
Legea de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, adoptată de Senat. PSD, PNL, ALDE şi UDMR au susţinut modificările
Şerban Nicolae a propus ca votul să fie nominal, prin strigarea prezenţei, iar proiectul avea nevoie de minimum 91 de voturi pentru a fi adoptat de Senat.
“Avalanşa de informaţii oferite de era digitală face ca tradiţiile să fie uitate, modificate sau chiar abandonate. Tot mai des asistăm în public la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conştiinţa neamului românesc, la devieri de la datini şi credinţe. Este datoria noastră să redăm demnitatea acestei instituţii fundamentale a oricărei societăţi: familia. Căsătoria nu exclude deloc alte forme de comuniuni, doar le separă. PNL doreşte stoparea declinului demografic şi poate fi realizat pe două căi: sprijinirea natalităţii şi reducerea emigraţiei”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în timpul dezbaterilor.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a spus că el va vota pentru modificare articolului 48 din Constituţia, dar restul colegilor săi din ALDE sunt liberi să voteze cum doresc.
“Eu cred cu tărie că acesta nu este un proiect de lege pe care orice grup parlamentar ar trebui să îl discute, şi anume să se stabilească felul în care să se voteze. E un proiect de lege care nu poate să îi fie impus unui senator cum să voteze. (...) ALDE n-a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. La nivel personal, vă spun că voi vota pentru, aşa cum îmi spune mie conştiinţa”, a afirmat Zamfir.
Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a afirmat că referendumul este inutil, iar PSD a decis să îl organizeze acum pentru a-şi face campanie şi pentru a-i face pe români "să uite de acţiunile de acaparare a justiţiei".
“Pentru USR este clar că nici familia, nici tradiţiile nu contează pentru voi, ci să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. (...) L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl votaţi acum, să distrageţi atenţia de la legile justiţiei, de la Codurile penale. (...) Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei. PSD vrea cu adevărat un referendum despre valorile tradţionale? Ce-ar fi să facem un referendum despre valorile tradiţionale? Să facem un referendum ca cei condamnaţi penal să nu mai ocupe funcţii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveţi curaj să îi întrebaţi pe cetăţenii români ce părere au? Nu, voi vreţi un referendum inutil. Aveţi nevoie de un referendum care să îi facă pe români să uite de acţiunile voastre de acaparare a justiţiei. Acesta este planul vostru, iar românii văd foarte clar acest lucru. (...) USR votează împotriva modificării Constiuţiei, pentru că este inadmisibil să divizăm acum societatea românească”, a explicat Alexandrescu.
În schimb, social-democratul Şerban Nicolae a susţinut că modificarea articolului are o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională.
“Suntem în situaţia să discutăm însă de un alt aspect, nu se mai pune problema liberului consimţământ. Există fără îndoială o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională. Dimensiunea religioasă eu am identificat-o în ceea ce vine din înţelesul oamenilor. Procrearea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot să procreeze. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală”, a spus Şerban Nicolae.
El a mai precizat că există un Dumnezeu, iar rolul lui este de creator.
“Eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teroria unei mari explozii. Nu am întâlnit nicăieri în lume o explozie care să fi creat ceva, în afară de haos. De aceea am zis că există o dimensiune religioasă. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este «mama»”, a continuat senatorul.
Senatorul UDMR Cseke Attila a precizat că textul propus pentru modificare nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual, iar senatorii UDMR vor vota cum le dictează conştiinţa. Totuşi, Cseke Attila a spus că există anumite deficienţe în formularea noului text, pentru că se pune semnul egal între căsătorie şi familie, ceea ce înseamnă că o mamă care îşi creşte singură copiii nu poate fi considerată o familie.
“Este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi am analizat acest text propus. Toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia familiei, în sensul că aceasta să fie întemeiată între un bărbat şi o femeie. Există anumite deficienţe în formularea acestui text – se pune un semn de egalitate între noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşti. Se încearcă inducerea ideii că, dacă nu eşti căsătorit, nu ai familie. Dacă o femeie îşi creşte singură copiii nu este o familie? Eu cred că este (...) Senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă. (...) Fiind aspecte care trebuie corectate, vor fi şi senatori UDMR care se vor abţine de la vot", a punctat în timpul dezbaterilor din plenul Senatului Cseke Attila.
“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: "Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată".
Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, în 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea. "În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.
Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.
Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.