Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost făcută în plen de liderul grupului ALDE, Ionuţ Sibinescu, fără ca acesta să motiveze solicitarea.

Cererea ALDE a fost susţinută şi de PSD, prin vocea liderului de grup, Şerban Nicolae.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Percepţia că s-ar merge pe repede înainte sau că s-ar evita discuţiile publice sau dezbaterile în Parlament este una greşită (...) Aş vrea să nu fie moment de dezbatere şi acestă chestiune pentru că o să fie timp pentru dezbatere în plen atunci când legea va ajunge sub o formă sau alta cu raport în dezbaterea plenului şi să depăşim acest momemt urmând să facem o discuţie parlamentară raţională fără perturbări şi chichirăi”, a declarat Nicolae, cu referire la deputatul USR Cosette Chichirău care a, în timp ce el vorbea de la tribuna Senatului, protesta de la balcon împotriva adoptării legii graţierii.

Împotriva retrimiterii la comisia juridică a legii graţierii s-au pronunţat atât senatorii PNL, cât şi cei ai USR.

”În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (…) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu. Comisia juridică are termen o săptămână”, a declarat senatoarea PNL, Alina Gorghiu.

”Nu suntem de acord cu retrimiterea la comisie. Dezbaterile în această comisie s-au întins pe o perioadă lungă de timp, aproape o lună şi jumătate am discutat prevederile şi am amendat această lege pe care o avem astăzi. Legea e însoţită de un raport din partea comisiei, astfel încât nu vedem necesară trimiterea ei la comisie. În dezbaterile din cadrul comisiei au fost implicate toate instituţiile, respectiv Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Practic, dacă noi retrimitem iarăşi această lege la comisie, există riscul ca ea să nu mai ajungă pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată tacit în forma trimisă de iniţiator şi toată munca noastră din cadrul comisiei să nu mai aibă niciun fel de rezultat”, a declarat şi senatorul USR, George Dircă.

Şi senatorul PMP Traian Băsescu, autorul celor mai controversate amendamente, printre care eliberarea din închisori a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, precum şi a femeilor condamnate pentru corupţie la zece ani de închisoare, a criticat forma legii graţierii adoptată de comisia juridică.

”Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit. Ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea sau noi am respinge această lege”, a spus Traian Băsescu.

Senatorii jurişti au la dispoziţie o săptămână pentru a întocmi un nou raport al legii graţierii pe care să-l trimită spre dezbatere şi vot plenului Senatului. Pe 23 mai se împlineşte termenul de adoptare tacită a legii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii pentru a fi adoptat în forma propusă de Guvern, menţionând că acesta este punctul de vedere al coaliţiei de guvernare.

”Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat în Comisia juridică inclusiv cu voturile PSD şi ALDE, Tăriceanu s-a mărginit să spună doar că nu susţine punctul de vedere al comisiei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect.

CITEȘTE ȘI Legea graţierii, raport de admitere în Comisia juridică: Ies din închisoare 453 de persoane, pentru 589 se reduce pedeapsa cu 3 ani

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, a declarat, luni, că dezideratul liderului PSD, Liviu Dragnea, ca Legea graţierii să fie adoptată în forma Guvernului poate fi împlinit la Camera Deputaţilor.

Şerban Nicolae a mai declarat că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este ”absolut ineficientă” pentru că ”nu rezolvă absolut nimic” din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.