Elena Lasconi, calificată în turul doi al alegerilor prezidenţiale, scrutin nevalidat încă de CCR, susţine că nu a fost sunată de preşedintele Klaus Iohannis după ce s-a calificat în finala prezidenţială. ”Doamne! El nu vorbeşte, cred că nici nu există”, a reacţionat Lasconi, la Prima TV.
”În ziua în care au fost alegerile, mi-am ţinut telefonul pe silenţios şi cred că am vorbit în total 3 minute, cu fiică-mea, că nu s-a simţit prea bine în ziua respectivă. Nu am stat să mă uit pe telefoane tot timpul”, a spus Elena Lasconi, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV.
Elena Lasconi a fost întrebată dacă preşedintele Klaus Iohannis a sunat-o. ”Doamne! El nu vorbeşte, cred că nici nu există”, a răspuns Elena Lasconi.
Preşedintele Klaus Iohannis, al cărui mandat expiră pe data de 21 decembrie, nu a dat niciun mesaj de încurajare a paticipării la vot înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale. În ziua votului, s-a prezentat singur la urne, dar a refuzat să facă vreo declaraţie de presă, în ciuda întrebărilor jurnaliştilor. La patru zile după primul tur de scrutin, şeful statului a convocat CSAT. Exact înainte de şedinţa CSAT, jucătorii CCR au dispus renumărarea voturilor din primul tur. Iohannis tot nu a reacţionat public. După şedinţă, CSAT a publicat un comunicat de presă în care a acuzat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom CSAT..Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.