Proiectul de lege privind declararea săptămânii 15-21 mai drept Săptămâna naţională a siguranţei rutiere a fost lansat marţi, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a proiectului, apreciind că astfel pot fi încurajate instituţiile publice de la nivel central sau local să organizeze evenimente specifice, pentru a ridica nivelul de conştientizare faţă de acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Prin acest demers, putem face mai multe împreună pentru a ridica nivelul de awareness faţă de această temă socială pe care o consider de o importanţă crucială. Şi nu are cum să fie altfel câtă vreme cifrele descriu o realitate brutală. Pe de altă parte, promovând o legislaţie specifică pentru instituirea Săptămânii siguranţei rutiere, putem încuraja instituţiile publice de la nivel central sau local să organizeze evenimente specifice pentru rezolvarea problemei. Îndeosebi când vine vorba de educaţie şi informare. Este foarte bine să existe acest punct fix, inclusiv din perspectiva faptului că, în acest mod, fixăm în conştiinţa publică şi, mai ales, în cea a politicienilor importanţa unor acţiuni concrete măcar în această perioadă”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la lansarea proiectului de lege..

Conform unui comunicat transmis de Senat, siguranţa rutieră are un rol fundamental în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educaţie rutieră, cât şi de programe de facilitare a accesului la mecanisme de protecţie şi de conştientizare în domeniul siguranţei rutiere.
„Săptămâna siguranţei rutiere (15 – 21 mai) are ca obiectiv major să fie acel punct fix pe care societatea civilă şi mass media să-l poată folosi în raport cu factorii de decizie politică şi instituţională astfel încât lucrurile să se îmbunătăţească. Ingredientele sunt patru la număr: 1. Educaţie la toate vârstele şi la toate nivelurile de instrucţie. 2. Îmbunătăţirea infrastructurii.  3. O legislaţie mai bună cu mai puţine portiţe pentru şmecheri. 4. Poliţie care să fie capabilă să acţioneze chirurgical acolo unde este nevoie”, a punctat Nicoleta Pauliuc.
Ea a atras atenţia şi asupra fenomenului consumului de droguri care merge adesea în paralel cu conducerea autovehiculelor.
”Toţi ne-am şocat după 2 Mai, am promovat legislaţie, se cumpără dispozitive de detectare a consumului de droguri. Cred însă că fenomenele nu pot fi separate şi nu putem acţiona doar cu pârghii din zona rutieră. Este important să existe o sinergie şi o conlucrare şi cu partea de luptă anti-drog. Nu alergăm pe culoare separate, ci mai degrabă facem ştafetă. Carnagiul de pe şosele nu poate fi redus decât prin eforturi integrate ale tuturor instituţiilor publice. Iar eu cred că “siguranţa rutieră” trebuie să fie inclusă mult mai serios în programa şcolară şi tematica trebuie reluată la diverse categorii de vârstă, pentru că există capacitate de înţelegere diferită”, a subliniat Pauliuc.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.