Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care invocă o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, "în mod excepţional", să participe la audieri în Parlament, cerându-i să se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum şi baza legală a constituirii ei, atrăgându-se atenţia asupra riscurilor pentru persoanele care "obstrucţionează" activitatea ei.

"Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală", se arată în scrisoarea obţinută de News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sunt contestate şi deciziile CCR invocate de Kovesi potrivit cărora nu ar putea veni la audieri, scrisoarea arătând că prevederile din Regulament declarate neconstituţionale, prin care persoanele erau obligate să participe, au fost modificate între timp de Parlament.

"Cu privire la decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, prin care CCR a decis că dispoziţiile din regulamentele Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale, precizăm că prevederile declarate neconstituţionale nu mai sunt cuprinse în actualul text al Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului", se arată în scrisoare.

Kovesi este invitată la Comisie miercurea viitoare, invocându-se şi o decizie a CSM care ar permite prezenţa procurorilor la audieri.

"Având în vedere cele menţionate anterior, precum şi hotărârea Plenului CSM din data de 24 mai 2007, potrivit căreia - în mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public, sunteţi invitată la şedinţa Comisiei din data de 20.06.2017", se mai arată în scrisoare.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.