Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, despre varianta unei decuplări de Bulgaria în aderarea la Schengen, că soluţia de decuplare ar fi o soluţie de ultimă instanţă dar pe care el şi echipa sa nu o căută, ci caută varianta să intre împreună cele două state. El a precizat că mandatul primit de ministrul Lucian Bode, săptămâna trecută, la Consiliul JAI, din partea sa şi a echipei sale, nu conţinea o decuplare ci o decalare, adică România să intre prima, iar Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare şi de verificare efectivă să fie oarecum adaptate la fiecare ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Despre decuplarea de Bulgaria, şeful statului a arătat că ”pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluţii, fie Olanda îşi schimbă opţiunea şi spune da, da, şi România şi Bulgaria fie se votează separat, şi rămâne DA pentru România, NU pentru Bulgaria”.

”Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat faţă de cealaltă variantă. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forţă europeană, este un bun partener al nostru, rămâne singură în faţa valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluţie bună. Soluţia de decuplare ar fi o soluţie de ultimă instanţă dar pe care eu şi echipa mea nu o căutăm. Deci, noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a spus preşedintele.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a mai spus că ”procedurile europene sunt foarte complexe şi permit multe abordări.

”Ceea ce a pregătit şi a prezentat ministrul de Interne a fost pregătit împreună cu echipa mea şi nu conţinea o decuplare ci conţinea o decalare, adică România să intre prima, iar Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare şi de verificare efectivă să fie oarecum adaptate la fiecare ţară”, a declarat preşedintele.

Întrebat dacă mai poate fi în calcul acest plan al decalării intrării celor două ţări, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta voi afla şi vom afla din foarte multe discuţii şi negocieri cu toţi cei implicaţi, fiindcă trebuie să bvedem lucrurile aşa cum sunt”.

Klaus Iohannis a mai spus că ”acest vot negativ are un impact puternic, peste tot în Uniune, pentru că noi lucrăm pe unitate, pe solidaritate”.

”Nu dorim să ajungem la conflicte între noi, vrem să ajungem la soluţii, împreună şi atunci se poate constata că peste tot lumea începe să caute totuşi în varianta mai pozitivă şi de aceea cred că soluţia diplomatică este singur fezabilă dar vom avea nevoie de ceva timp”, a mai spus preşedintele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.