Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane la Bucureşti, că Germania a dovedit prin susţinerea vocală şi constantă în favoarea aderării României la Schengen că „prietenul la nevoie se cunoaşte”. „Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanţelor noastre larg recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate şi securitate sporită”, a adăugat şeful statului.
„Mă bucur să iau parte la ceremonia care marchează cea de-a 33-a aniversare a Unităţii Germane şi să fiu împreună cu dumneavoastră cu această ocazie. Căderea zidului Berlinului trebuie să ne amintească astăzi, când asistăm la un război teribil în vecinătatea noastră, că Uniunea Europeană este un proiect al păcii şi al libertăţii. Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât şi din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi cu urmările sale nefaste”, a declarat preşedintele Iohannis, luni la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane.
Şeful statului a mai spus că „datorită şirului de evenimente istorice declanşate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români şi germani, ca prieteni şi parteneri europeni, dar şi ca aliaţi în NATO”.
El a amintit de un proverb german care spune că „prietenia este o plantă care trebuie udată des” şi se bucură să confirme că anul acesta „am udat cu prisosinţă planta prieteniei româno-germane”.
„Împreună trebuie să acţionăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja şi promova valorile, precum şi pentru a le proiecta în vecinătatea noastră şi în afara acesteia. Un proverb german spune că «Prietenia este o plantă care trebuie udată des» / «Freundschaft ist eine Pflanze, die man oft gießen muss». Mă bucur să confirm că anul acesta am udat cu prisosinţă planta prieteniei româno-germane, printr-un dialog politico-diplomatic dinamic, o cooperare economică şi sectorială accentuată şi prin consolidarea legăturilor interumane. Relaţia noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată”, a mai precizat Preşedintele României.
Acesta a făcut o trecere în revistă şi a vizitelor oficialilor germani în România, din acest an, precum cea a preşedinteui federal Frank-Walter Steinmeier, a cancelarului federal Olaf Scholz şi a prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder.
„Am fost onoraţi de vizitele în România, anul acesta, ale preşedintelui federal Frank-Walter Steinmeier, cancelarului federal Olaf Scholz şi prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder. Mi-a făcut plăcere, totodată, să particip în vara aceasta, la Düsseldorf şi Frankfurt, la ceremoniile în cadrul cărora am fost onorat să primesc Premiul Civic German şi Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului. Comunitatea românească din Germania şi comunitatea etnicilor germani din România acţionează ca un liant între societăţile şi popoarele noastre, având o contribuţie semnificativă la dezvoltarea şi modernizarea României”, a completat Iohannis.
Şeful statului a adus în discuţie şi Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România, un instrument de promovarea identităţii minorităţii germane.
„După cum este bine-cunoscut, un instrument important de promovare a identităţii minorităţii germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Am apreciat foarte buna cooperare cu partea germană şi la ediţia de anul acesta. Îmi face plăcere să constat că relaţiile economice dintre România şi Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Totodată, apreciez cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educaţiei, în special împărtăşirea experienţei germane în implementarea educaţiei duale. Continuarea proiectelor şi a iniţiativelor în acest domeniu contribuie la sinergia dintre educaţie şi economie, cu beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.
„Un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât şi în Germania afirmă că «prietenul la nevoie se cunoaşte» / «Wahre Freunde erkennt man in der Not». Susţinerea vocală şi constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spaţiul Schengen este elocventă în acest sens. Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanţelor noastre larg recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate şi securitate sporită”, a continuat preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a vorbit şi despre evoluţiile complete şi nedorite care afectează securitatea şi pacea pe continentul nostru.
„Ne confruntăm în prezent cu evoluţii complexe şi nedorite, care afectează pacea şi securitatea pe continentul nostru şi în întreaga lume. Privind însă în urmă la reunificarea poporului german, ne păstrăm încrederea în victoria valorilor şi a idealurilor care stau la baza Uniunii Europene: democraţia, statul de drept, solidaritatea şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Împreună, uniţi, vom învinge toate provocările!”, a concluzionat Preşedintele României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.