Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze propriii politicieni, pentru că am ajunge înapoi, înainte de 89. El a mai spus, despre situaţia de la alegerile prezidenţiale, că se pare că au fost şi încălcări ale legii în zona de antisemitism, de propagandă legionară, care ar fi trebuit să fie urmărite.
”Noi discutăm de ani de zile aceste chestiuni, deci nu este ceva ce am aflat alaltăieri, dar de la a şti că există acest pericol până la a găsi concret ce s-a întâmplat, este cale lungă. Şi trebuie să înţelegem că nimeni dintre cei care ne atacă nu o face într-un mod transparent. Se ascund perfect în cyberspace, este aproape imposibil de găsit legătura şi firul, se folosesc de servere din toată lumea, se folosesc de servere care sunt conectate la alte servere, la alte servere, deci să nu-şi imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură, cu dragoste din partea Estului”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre întârzierea luării unei decizii privind alegerile prezidenţiale, el arătând că sunt foarte, foarte greu de documentat.
Şeful statului a mai spus că în cazul unor alegeri noi am creat entităţi specifice şi în CSAT, care se ocupă exact de aşa ceva.
”Toată lumea este conştientă că problema există, dar de la a cunoaşte că există problema, până la a o preveni şi până a remedia, este de multe ori foarte complicat. Pentru că nu poate nimeni, nici CSAT, nici un serviciu, nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni. Am ajunge înapoi unde am fost înainte de 89. Fiecare are libertatea dacă vrea să candideze, să-şi facă campanie, să spună oamenilor ce vrea, aşa e în politică”, a precizat preşedintele.
”Nu poţi să vii şi să interzici un candidat, fiindcă vorbeşte ciudăţenii în campanie, dacă nu încalcă legea. Se pare că au fost şi încălcări ale legii în zona de antisemitism, de propagandă legionară, care poate ar fi trebuit să fie urmărite mai îndeaproape. Probabil data viitoare aşa se întâmplă. Dar atenţie, acesta este un lucru foarte, foarte serios şi vreau să îl tratăm aşa cum este. Serviciile secrete nu au voie să urmărească politicieni în intern. Pur şi simplu, că am ajunge imediat înapoi la vechea securitate. Aşa ceva este inacceptabil. De aceea este cu atât mai complicat să urmăreşti aceste îngerinţe. Plus, nu-şi permite nimeni pauşal să condamne campaniile electorale, că e posibil să-i fi intervenit X şi Y. Trebuie verificat, trebuie văzut şi pe urmă, sigur, trebuie luate măsurile care se impun”, a subliniat preşedintele.
El a mai spus că preşedintele în funcţie nu are nicio atribuţie în procesul electoral propriu zis.
”Eu am reacţionat în momentul în care de la servicii am primit semnale că există o îngerinţă străină. Deci, atenţie, CSAT a fost convocat pe ingerinţă străină, nu pe felul cum a mers campania. Aia nu-i treaba CSAT-ului. Însă, CSAT trebuia să primească nişte documente, trebuiau terminate nişte investigaţii înainte să vadă CSAT-ul ce se întâmplă de fapt, şi asta a durat cât a durat patru zile. După care CSAT a făcut o comunicare care a fost publică, că au existat îngerinţe, că au fost atacuri cibernetice, că o reţea socială a avut un comportament nelegal şi a favorizat net pe unul din candidaţi. Aceste lucruri au fost comunicate”, a mai arătat el.
Klaus Iohannis a mai declarat că probabil, în spaţiul public încă există o anumită reticenţă faţă de ce comunică serviciile sau CSAT.
”La puţină vreme după aceea, un grup mare de organizaţii neguvernamentale a cerut desecretizarea acestor documente. Iar cei care au emis aceste documente au fost de acord, s-au pornit acţiunile destul de complexe de desecretizare şi ele au fost făcute publice. După care a apărut o analiză mai aprofundată şi la CCR, cu rezultatul pe care îl ştim cu anularea întregii proceduri de alegerea preşedintelui României. Asta a fost evoluţia”, a spus preşedintele Iohannis. El a menţionat că CSAT-ului îi este interzis să comunice concluzii şi documente către alte entităţi decât cele specificate în legea CSAT şi CCR nu este în între cele care primeşte din oficiul comunicării cu documente secrete.
”A fost foarte complicat să nu îşi imagineze cineva că pur şi simplu ne-am hotărât, hai să vedem ce facem...”, a arătat Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.