Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în Muntenegru, în declaraţiile comune cu preşedintele Jakov Milatović, că a salutat cooperarea dintre ţările noastre în cadrul NATO, privind sprijinul pentru Ucraina, consolidarea Flancului Estic, el arătând că regiunea noastră are nevoie de state puternice, cu democraţii consolidate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Mă bucur să mă aflu astăzi la Cetinje, în capitala istorică a Muntenegrului – un simbol puternic al culturii, al spiritualităţii, dar şi al curajului poporului muntenegrean. Marcăm, astfel, un moment de referinţă în istoria relaţiei noastre bilaterale - prima vizită a unui Preşedinte al României de la declararea independenţei Muntenegrului, în 2006”, a spus preşedintele Klaus Iohannis în discurs. 
 
Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şeful statului a arătat că astăzi a avut ample discuţii privind parcursul european al Muntenegrului şi sprijinul pe care România îl acordă.
 
”Împreună cu domnul Preşedinte, am abordat şi subiecte privind consolidarea relaţiei dintre statele noastre, în plan bilateral şi multilateral, precum şi situaţia securitate din regiune. România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din vecinătatea estică. Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, în prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei”, a spus preşedintele. 
 
Klaus Iohannis a subliniat că ”Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere”, el felicitându-l pe preşedintele Muntenegrului pentru determinare. 
 
”Ataşamentul pentru valorile europene este vizibil şi prin alinierea deplină la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene. Ritmul alert al negocierilor de aderare va depinde de meritele proprii şi de rezultatele reformelor pe care le implementaţi, în beneficiul cetăţenilor muntenegreni.
Vă asigur că sprijinul României va continua, la fel şi disponibilitatea noastră de a oferi expertiză relevantă Muntenegrului, acolo unde este nevoie.
În plan bilateral, am reconfirmat voinţa comună de a contribui la impulsionarea cooperării economice şi sectoriale, care să oglindească mai bine potenţialul relaţiilor noastre politice”, a subliniat Iohannis. 
 
Preşedintele României a anunţat că au convenit să sprijine o prezenţă mai puternică a companiilor româneşti în Muntenegru, mai multe contacte la nivelul mediului de afaceri, în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinute în acelaşi timp de un dialog eficient şi periodic între autorităţi.
 
”Am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în multiple domenii, care să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum apărare, afaceri interne, turism, energie, agricultură şi altele. Pentru viitorul societăţilor noastre şi al tinerilor, sprijinim oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor educaţionale şi culturale, prin intensificarea contactelor interumane”, a afirmat Klaus Iohannis. 
 
Preşedintele a mai spus că a discutat cu omologul său şi despre situaţia regională din Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva consecinţelor negative pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează.
 
”Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică. Urmărim cu prioritate promovarea securităţii în regiune, creşterea şi
integrarea economică, inclusiv prin utilizarea oportunităţilor oferite de platformele de cooperare regională şi cele conţinute în Facilitatea UE pentru Reforme şi Creştere în Balcanii de Vest. Am salutat cooperarea dintre ţările noastre în cadrul NATO, atât în ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cât şi consolidarea Flancului Estic. Ca aliaţi, este foarte important să construim un spaţiu comun al rezilienţei împotriva dezinformării şi a campaniilor ostile de propagandă ale Federaţiei Ruse. Regiunea noastră are nevoie de state puternice, cu democraţii consolidate”, a afirmat preşedintele Iohannis. 
 
Şeful statului a mai spus că s-a bucurat să regăsească în discuţii o viziune proeuropeană profundă, asumată şi coerentă.
 
”Este de datoria noastră să valorificăm experienţa trecutului, să privim cu deschidere la oportunităţile prezentului şi să clădim un viitor cât mai bun pentru viitoarele generaţii. Acest viitor comun este în familia europeană”, a declarat Klaus Iohannis. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.