Preşedintele Klsus Iohannis a participat, luni, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene, unde s-a discutat despre securitatea şi apărarea europeană, fiind analizate modalităţile de consolidare a capacităţilor de apărare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 3 februarie 2025, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Programul reuniunii a cuprins, de asemenea, o întâlnire a liderilor UE cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, respectiv o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer”, a transmis, luni seară, Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a precizat că dezbaterile liderilor UE au avut ca subiect central securitatea şi apărarea europeană, temă cu o relevanţă majoră pe agenda europeană curentă.

”A fost prima reuniune a liderilor UE dedicată discutării exclusive a acestui subiect şi care a vizat identificarea de direcţii de orientare strategică în perspectiva „Cartei Albe” privind viitorul apărării europene, care urmează să fie prezentată de către Comisia Europeană în prima parte a acestui an. Au fost analizate aspecte legate de modalităţile de consolidare a capacităţilor de apărare europene, inclusiv printr-o finanţare adecvată şi prin consolidarea parteneriatelor Uniunii cu actori globali care împărtăşesc aceleaşi valori şi interese. De asemenea, au fost abordate Parteneriatul Strategic UE-SUA şi modalităţile de aprofundare a legăturii transatlantice, precum şi cooperarea UE-NATO”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit comunicatului Adminsitraţiai Prezidenţiale, ”discuţiile au avansat pe baza a două principii cheie, respectiv asumarea unei responsabilităţi sporite a Europei pentru propria sa apărare, pentru a deveni mai rezilientă şi mai eficientă în domeniul securităţii şi apărării, şi aprofundarea cooperării la nivel european pe acest palier, inclusiv în domeniul industriei de apărare, care are nevoie de predictibilitate şi coerenţă, inclusiv din perspectiva contribuţiei la obiectivul general de dezvoltare economică şi socială a Uniunii”.

”În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea consolidării securităţii şi a apărării europene, ca prioritate strategică în actualul context geopolitic, în care Rusia rămâne principala ameninţare pentru securitatea europeană şi euroatlantică. În acest sens, preşedintele României a pledat pentru o abordare inovativă şi ambiţioasă a finanţării, pentru adaptarea capabilităţilor şi a industriei de apărare la noile condiţii geostrategice, aspecte care trebuie să se reflecte atât în deciziile politice, cât şi în cele operative privind mecanismele şi instrumentele financiare. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea creşterii finanţării pentru apărare, atât în bugetele naţionale, cât şi în bugetul UE, pledând, totodată, pentru mobilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia UE care ar putea genera resurse adecvate pentru apărare. De asemenea, preşedintele României a indicat importanţa conectării proceselor de reformare a industriilor naţionale de apărare la mecanismele UE, precum şi necesitatea unei abordări cuprinzătoare a domeniului apărării, care să contribuie la susţinerea obiectivelor de ansamblu ale Uniunii Europene”, a mai transmis sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că actualul context al provocărilor la adresa securităţii nu mai permite abordări separate, nivelul ameninţărilor şi costurile apărării depăşind capacităţile individuale ale Statelor Membre.

”În acest sens, preşedintele României s-a pronunţat pentru un efort comun, la nivel european, şi o cooperare strânsă la nivelul UE, dar şi al NATO, precum şi cu partenerii de încredere la nivel global, pentru a asigura o poziţie puternică de descurajare şi apărare în Europa şi dincolo de aceasta. În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că NATO rămâne baza apărării colective în Europa şi a pledat cu prioritate pentru o cooperare UE-NATO consolidată, în spirit de complementaritate, cu accent special pe industria de apărare şi dezvoltarea capabilităţilor, dar şi în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă militară şi ajutor financiar pentru Ucraina”, mai arată sursa citată.

În ceea ce priveşte relaţiile UE-SUA, preşedintele României ”s-a pronunţat pentru menţinerea unui parteneriat transatlantic solid şi reciproc avantajos, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului”.

”În context, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat încrederea într-o agendă de discuţii constructivă şi pragmatică, în beneficiul Uniunii, al SUA şi al Statelor Membre, ca parte din aceeaşi comunitate de valori şi interese.

De asemenea, preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră sprijină pe deplin obiectivul dezvoltării în continuare a unui parteneriat solid între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, evidenţiind importanţa avansării acestuia cu prioritate pe palierul de securitate şi apărare. Mai ales în circumstanţele geopolitice actuale, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că Regatul Unit rămâne un partener valoros pentru Uniune, exprimând încrederea că această cooperare se va dezvolta în continuare în regiunea extinsă a Mării Negre, unde sprijinul pentru Republica Moldova şi Ucraina rămâne esenţial”, se mai arată în comunicat.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.