Preşedintele Klaus Iohanni a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii iunie, a mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Viitoarea Preşedinţie a Consiliului UE va fi deţinută de Ungaria şi va începe la 1 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea a prilejuit o analiză a momentului în care se află Uniunea Europeană şi a proiecţiilor de viitor. Au fost discutate teme de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva alegerilor care se desfăşoară la nivel european în perioada 6-9 iunie şi a reuniunilor viitoare ale Consiliului European din luna iunie, arată comunicatul de presă al Adminsitraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României a adresat mulţumiri Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene la finalul ciclului instituţional european, într-un context dificil, marcat de importante provocări. În context, a amintit de Preşedinţia României a Consiliului UE, din 2019, care a avut loc tot la sfârşitul unui ciclu instituţional european, o Preşedinţie de succes, în care România a reuşit să finalizeze un important număr de dosare legislative.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Referindu-se la contextul european complex, Klaus Iohannis a menţionat că promovarea unei agende europene solide, bazate pe unitate, coeziune, şi solidaritate la nivelul UE este extrem de importantă, întrucât numai prin unitate de acţiune şi solidaritate Uniunea a reuşit să devină mai puternică de fiecare dată, în urma depăşirii diferitelor provocări cu care s-a confruntat, mai spune sursa citată.

„Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la procesul electoral european care se desfăşoară în perioada 6-9 iunie, subliniind faptul că acesta are o importanţă deosebită pentru viitorul Uniunii. Preşedintele României şi-a exprimat speranţa ca participarea la vot să fie una cât mai ridicată având în vedere mizele cu care se confruntă în acest moment proiectul european şi importanţa ca vocea cetăţenilor români să fie auzită şi înţeleasă. Cetăţenii vor avea astfel un rol important în ceea ce priveşte modul în care Uniunea Europeană va fi conturată pentru a răspunde mai bine aşteptărilor lor”, conform documentului de presă.

De asemenea, şeful statului s-a exprimat pentru obţinerea unui consens la nivel european asupra priorităţilor viitoare ale Uniunii Europene, respectiv adoptarea Agendei Strategice a UE post-2024, până la sfârşitul lunii iunie. În acest sens, a arătat că România participă intens la dezbaterea europeană în curs privind viitoarea Agendă Strategică, menţionând inclusiv consultările cu alte state membre UE pe care România le-a găzduit la data de 3 aprilie la Bucureşti. Preşedintele României şi-a manifestat speranţa că elementele rezultate în urma dezbaterilor liderilor din statele membre UE pe marginea priorităţilor viitoare ale UE se vor regăsi în viitoarea Agendă Strategică a UE post-2024.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la eforturile semnificative de reformă realizate atât de Ucraina, cât şi de Republica Moldova, în circumstanţe extrem de dificile, pledând pentru continuarea procesului de aderare cu aceste state şi pentru organizarea până la finele semestrului Preşedinţiei belgiene a conferinţelor interguvernamentale de deschidere a negocierilor de aderare cu cele două state.

În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea sprijinului UE pe multiple planuri. A menţionat, de asemenea, importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, inclusiv în perspectiva procesului de reconstrucţie ulterioară.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Preşedinţii ungare a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie 2024, succes în îndeplinirea obiectivelor legate de continuarea agendei europene, în interesul comun al tuturor statelor membre UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.