Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, în deschiderea primului Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre importanţa sprijinului oferit de instituţiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar şi despre menţinerea unei relaţii transatlantice „robuste”.
Preşedintele României a declarat: „În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional, bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente”.
El a precizat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor 3 Mări a pornit de la „constatarea menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE şi din dorinţa de atenuare a acestuia”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”.
Evenimentul de la Bucureşti reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, al celui academic, precum şi oficiali provenind din regiunea noastră extinsă şi din Statele Unite ale Americii.
„Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potenţialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră”, a mai spus Iohannis.
Un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, „listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României”.
„Sunt convins că acest format de cooperare va aduce o contribuţie substanţială la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii în cele trei domenii - energie, transport şi digital -, completând eforturile Uniunii Europene”.
Preşedintele a precizat: „Contăm pe sprijinul instituţiilor europene. Viitorul UE e unul al unităţii şi coeziunii, iar Iniţiativa celor 3 Mări poate contribui concret la conturarea acesteia”.
„La fel de relevantă este participarea partenerilor din SUA - autorităţi şi companii. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă o semnificaţie economică aparte. România este un stat foarte ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care, în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă”, a mai declarat Iohannis.
La panelul „Iniţiativa celor 3 Mări într-un context internaţional provocator” condus de Klaus Iohannis participă preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.
Tema panelului - explorarea contextului strategic din I3M într-o lume într-o foarte rapid schimbare politică.
Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile.
La acest eveniment vor participa şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Luni seară, va fi semnat o declaraţie comună privind crearea Reţelei Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă.
Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis participanţilor la summit că Statele Unite rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.