Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că pentru a dezvolta cele mai bune politici şi legislaţie privind protecţia mediului, este vital să existe dialog şi colaborare între instituţiile publice, societatea civilă, mediul economic şi sectorul academic şi de cercetare. Văd necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională”, a spus preşedintele, arătând că este esenţial ca legislaţia naţională să faciliteze o tranziţie verde ordonată, dar şi echitabilă iar Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens
”În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea şi rezilienţa în faţa unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lor socio-economice. În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecţia mediului înconjurător, de care depind calitatea vieţii, sănătatea şi siguranţa noastră”, a transmis preşedintele, în cadrul evenimentului „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”.
Şeful statului a arătat că astăzi, când marcăm Ziua Mondială a Organizaţiilor Neguvernamentale, vrea să mulţumească tuturor celor care se implică constant în găsirea şi implementarea de soluţii la crizele multiple prin care trecem.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În efortul naţional de protejare a mediului, instituţiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societăţii civile. În ultimii ani, am participat la acţiuni de mediu împreună, mi-aţi scris pentru a-mi prezenta proiecte de succes sau pentru a-mi semnala probleme de mediu. Mulţi dintre dumneavoastră aţi participat la grupurile de lucru ale Administraţiei Prezidenţiale, pe teme precum educaţia pentru mediu, schimbările climatice şi tranziţia verde echitabilă, generând astfel soluţii la probleme presante. Sunt exemple clare de implicare şi dedicare din partea dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a arătat că acest eveniment, organizat la Palatul Cotroceni, îşi propune să prezinte o serie de proiecte şi bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naţionale de către instituţii publice şi academice.
”Un domeniu foarte dinamic este cel al educaţiei pentru mediu şi climă, unde au apărut multe iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activităţi pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacităţii guvernamentale încă limitate în materie de educaţie ecologică. În plus, multe organizaţii fac demersuri care implică direct comunităţile în conservarea naturii, dar şi în tranziţia energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetăţenii înţeleg mai bine beneficiile unor acţiuni pentru mediu şi devin veritabili parteneri în tranziţia verde”, a spus preşedintele. Şeful statului a afirmat că se bucură că la nivelul coaliţiei care guvernează România există interes pentru soluţionarea problemelor de mediu. ”În ultimele luni, coaliţia şi-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralităţii climatice la nivel naţional, a făcut paşi în dezvoltarea economiei circulare şi a creat noi instrumente financiare verzi”, a spus preşedinlele Iohannnis.
El a subliniat că ”rămân multe provocări de abordat”.
”Măsurile în domeniul accesului la energie şi eficienţei energetice trebuie să îi sprijine pe cei mai vulnerabili consumatori prin investiţii care reduc simultan facturile şi poluarea. Cel puţin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă şi plusvaloare aici la noi. Tranziţia verde trebuie să funcţioneze pentru toţi. Astfel, este imperativ să ne consolidăm capacitatea de a formula şi implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate lor. De asemenea, este esenţial ca legislaţia naţională să faciliteze o tranziţie verde ordonată, dar şi echitabilă. Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens”, a completat Iohannis.
Preşedintele a mai spus că, pentru a dezvolta cele mai bune politici şi legislaţie privind protecţia mediului, este vital să existe dialog şi colaborare între instituţiile publice, societatea civilă, mediul economic şi sectorul academic şi de cercetare.
”Văd necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională”, a ţinut să precizeze Klaus Iohannis. Şeful statului a mai spus că, din păcate, realitatea ne arată că natura se distruge uşor şi se reface greu. ”Reconstrucţia habitatelor sau prevenirea dezastrelor climatice necesită planificare strategică şi resurse consistente. Sunt astfel necesare o cooperare transpartinică şi un angajament politic pe termen lung pentru a face faţă acestor provocări”, a subliniat preşedintele. El a spus că în finalul discursului că ”deciziile şi acţiunile noastre actuale în domeniul mediului au deopotrivă implicaţii pentru generaţiile prezente şi viitoare”.
”Această conştientizare trebuie să ne mobilizeze pe fiecare dintre noi să acţionăm în mod responsabil şi să construim un viitor sustenabil pentru toţi”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.