Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marţi pe Controlorul General al Statelor Unite ale Americii şi Şeful Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din SUA, Gene Dodaro şi pe Preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit, Bruno Dantas, el afirmând, la împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, că a devenit un pilon al eforturilor României de a îmbunătăţi integritatea guvernamentală şi de a se alinia celor mai înalte standarde internaţionale în materie de bună guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi celebrăm un moment simbolic pentru auditul public şi cooperarea internaţională, recunoscând contribuţiile esenţiale ale unor personalităţi de vârf în acest domeniu. Ne aflăm în pragul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, autoritate care a evoluat, în ultimii ani, şi datorită parteneriatelor externe deosebit de valoroase. Rolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este astăzi mai relevant ca niciodată. Curtea de Conturi a devenit un pilon al eforturilor României de a îmbunătăţi integritatea guvernamentală şi de a se alinia celor mai înalte standarde internaţionale în materie de bună guvernare”, a spus preşedintele în discurs.

Şeful statului a arătat că, într-un peisaj mondial complex, în care schimbările geostrategice creează presiuni constante asupra guvernelor şi economiilor lumii, parteneriatele internaţionale şi schimbul de experienţă devin esenţiale.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”În acest cadru, munca celor prezenţi aici, astăzi, reflectă angajamentul faţă de propriile sisteme naţionale, dar şi faţă de o guvernanţă globală mai eficientă”, a precizat preşedintele Iohannis. Şeful statului a spus despre şeful Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din SUA, Gene Dodaro, că a ghidat timp de peste un deceniu unul dintre cele mai respectate birouri de audit din lume – Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii.

”Sub conducerea dumneavoastră, parteneriatul dintre instituţia pe care o reprezentaţi şi Curtea de Conturi a României a fost unul esenţial în modernizarea şi profesionalizarea auditului public românesc. Eforturile dumneavoastră au contribuit la o mai bună capacitate de supraveghere şi control în România, sporind eficienţa guvernamentală şi asigurând un proces legislativ mai transparent şi responsabil”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a transmis şi despre Preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit, Bruno Dantas, că prin munca acestuia a consolidat rolul instituţiilor supreme de audit spre o mai mare independenţă, inclusiv prin cooperarea internaţională.

”Iniţiativa ClimateScanner, pe care aţi lansat-o în 2023, a pus bazele unei mişcări globale în auditul public. Aţi evidenţiat astfel importanţa monitorizării acţiunilor climatice şi aţi adus în prim-plan necesitatea unei responsabilităţi mondiale, unind comunitatea internaţională a auditorilor în faţa unei provocări cruciale pentru viitorul nostru colectiv”, a mai spus şeful statului

. ”Aţi construit căi de colaborare care transcend frontierele, într-o eră în care geopolitica şi economiile globale sunt într-o continuă schimbare. Din perspectiva unei Românii angajate într-o cooperare internaţională din ce în ce mai complexă, realizările dumneavoastră sunt un model de excelenţă profesională, dar şi un ghid pentru un viitor mai bun şi sustenabil. Sper ca exemplul dumneavoastră să îi inspire nu doar pe colegii din domeniul auditului, ci şi pe toţi cei care cred în puterea reformelor şi a transparenţei. Vă mulţumesc şi vă felicit!”, a mai declarat Iohannis în discurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.