Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).
Actul normativ a fost avizat favorabil de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Legea a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor, pe 24 februarie, şi are ca obiect de reglementare aprobarea realizării capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din ordonanţa de urgenţă 114/2011 pentru achiziţia sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă bazat pe racheta Naval Strike Missile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă control (comunicaţii, platforme de transport şi încărcare), descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.
Vor fi cumpărate şi produsele şi serviciile necesare constituirii unei capacitaţi de producţie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din înzestrarea Forţelor Navale Române, prin cooperare tehnologică şi industrială aferentă acestei capabilităţi.
SIML are scopul de a apăra zonele costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.
„România va utiliza capabilitatea de luptă împotriva navelor de suprafaţă pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale. Achiziţia va susţine, în primul rând, nevoile României pentru apărarea proprie şi va genera intensificarea cooperării militare dintre România şi SUA, transferul de tehnologii şi informaţii sensibile şi creşterea nivelului de încredere între cei doi aliaţi. Consolidarea parteneriatului prin realizarea achiziţiei va duce la o creştere a nivelului de securitate a României şi cetăţenilor şi va întări poziţia/imaginea ţării ca furnizor de securitate regional”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative adoptate de către deputaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.