Preşedintele Klaus Iohanis a promulgat, vineri, legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, semnat la Bucureşti, la 18 august 2023, informează Administraţia Prezidenţială.
Pe 12 octombrie 2023, Executivul a aprobat Legea de ratificare a Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Este primul Acord de recunoaştere a studiilor între România şi Ucraina, adoptat după 24 de ani de la semnarea precedentului document-cadru (18 august 2023).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Principalele prevederi vizează, printre altele:
- recunoaşterea reciprocă a perioadelor de studii din învăţământul preuniversitar;
- recunoaşterea Diplomei de licenţă, Diplomei de licenţă şi master şi a oricărei alte diplome de studii universitare, cu o durată de 5-6 ani (minim 300 de credite ECTS), eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist şi Magister, eliberate în Ucraina;
- recunoaşterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, numai dacă acest atestat este însoţit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România;
- recunoaşterea în România a diplomelor de studii superioare (licenţă, master, doctorat) în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie, dacă sunt însoţite de certificatul de recunoaştere de stat prevăzut de legislaţia Ucrainei.
„Într-o perioadă dificilă, Ministerul Educaţiei a reuşit să negocieze acest nou Acord de recunoaştere, a cărui semnare a fost determinată şi de obligativitatea respectării normelor europene (transpuse în legislaţia naţională) privind recunoaşterea calificărilor profesionale. De asemnea, au contribuit la acest proces şi modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state, inclusiv stabilirea Cadrului Naţional al Calificărilor”, mai spune sursa citată.
Prin intermediul noului acord, cele două ministere au consolidat relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei, ceea ce va contribui, totodată, la facilitarea accesului la studii şi la piaţa forţei de muncă a cetăţenilor din cele două state, cu respectarea politicilor europene în domeniu, conchide comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.
Şeful statului a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 151/2022 privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice. Prin obiectul de reglementare al actului normativ este urmărită adoptarea unor măsuri pentru ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice, afectate de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei şi de blocajul impus Rusiei la nivel internaţional, coroborat cu o creştere explozivă a preţului pe pieţele de energie electrică, gaze naturale şi a combustibilului, acorduri-cadru/contracte sectoriale de servicii de transport aflate în curs de derulare, indiferent de durata de execuţie a acestora şi dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiţii.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege care a fost promulgat de către preşedintele Iohannis, intervenţiile legislative vizează exclusiv restul rămas de prestat după data intrării în vigoare a proiectului de act normativ, până la finalizarea acordurilorcadru/contractelor sectoriale de servicii, în vederea asigurării securităţii energetice, cu impact direct asupra intereselor economiei naţionale şi ale populaţiei.
De asemenea, şeful statului a semnat decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării financiare a fondurilor europene şi pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene.
Actul normativ promulgat are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea mai multor acte normative, şi anume: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/2015, Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr.64/2009 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.101/2020.
De asemenea, este preconizată instituirea mai multor derogări de la unele prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.40/2015, care să se aplice proiectelor aferente perioadei de programare 2014-2020 finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capital Uman - Obiectivul specific 4.9: Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Regional, până la data de 31 decembrie 2022.
Potrivit expunerii de motive a proiectului promulgat de către Klaus Iohannis, este vizată asigurarea premiselor unui grad ridicat de absorbţie, eliminarea riscului de pierdere de fonduri, evitarea întârzierilor în implementarea proiectelor de infrastructură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.