Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susţine că ar introduce un prag simbolic pentru abuzul în serviciu, care respectă decizia CCR, un salariu mediu, şi a avertizat că decizia de renunţare la prag, anunţată marţi, ar putea duce la sesizarea CCR.
Kelemen Hunor a declarat, marţi, la Euronews România, că niciunul dintre cei trei lideri ai partidelor de la guvernare nu a propus săptămâna trecută vreun prag pentru abuzul în serviciu, acesta fiind atributul specialiştilor din Ministerul Justiţiei, dar apoi s-a propus unul de 250.000 de lei, urmat de altele de 9.000 de lei şi de 6.000, pentru ca marţi să se renunţe la orice prag.
”CCR a spus că trebuie să existe un prag rezonabil, în 2017-2018 a fost introdus un prag legat de salariul minim şi Curtea a spus că este derizoriu şi nu trebuie să ne batem joc de deciziile Curţii. S-a pus problema unde poate fi acel prag care nu duce în derizoriu deciziile CCR, dar nici nu este ceva exagerat. E greu să găseşti un reper în UE, pentru că sunt state unde nu există prag, sunt state unde există un prag simbolic şi sunt state unde există un prag ridicat. Există o directivă europeană cu 2 praguri, pentru persoane fizice şi juridice, dar sunt uriaşe”, a spus Kelemen.
Acesta a precizat că, în coaliţie, s-a decis ca ministrul Justiţiei să vină cu o propunere.
”Nu a propus nimeni niciun prag. Nu am propus nici eu, nici Ciolacu, nici Ciucă, am spus că putem vota ce propun specialiştii Ministerului Justiţiei. Luni după amiază am primit propunerea. Marţi s-a întâmplat votul pe 250.000 de lei, miercuri a venit ministrul Justiţiei cu 9.000 de lei, trei salarii minime. A fost o propunere azi cu 6.000 de lei, două salarii mimine, dar s-a decis să mergem cu propunerea ministrului Justiţiei de săptămâna trecută. După două ore şi jumătate ne-am trezit că se anulează totul. Este o lipsă de consecvenţă. Nu va rezista la CCR dacă va fi atacată. USR singur nu poate ataca, se poate asocia cu AUR”, a afirmat liderul UDMR.
Acesta a explicat că pe parcursul proceselor penale ar putea fi unii care ar sesiza CCR, pentru că dacă CCR a spus că trebuie un prag, nu are cum să spună acum că nu trebuie un prag.
”Dacă vrem să consolidăm statul şi instituţiile statului, atunci deciziile CCR trebuie respectate, îţi place sau nu. Populismul şi demagogia dăunează foarte grav sănătăţii democraţiei. Suntem în situaţia că ne speriem că ne loveşte trenul. Ne va lovi trenul dacă nu suntem în stare să respectăm câteva principii fundamentale”, a mai spus preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a menţionat că ar introduce un prag simbolic care respectă decizia CCR şi l-ar lăsa pentru o perioadă de timp.
”Eu, în acest moment, aş introduce un prag simbolic. (…) Undeva la nivelul unui salariu mediu, acolo aş fi căutat, care este peste 3.000 de lei. Cred că ar fi fost o decizie la fel de corectă ca şi cea cu 3 salarii minime, dar ar fi fost mai mic şi peste acel prag despre care CCR a spus că nu este acceptabil”, a conchis Kelemen Hunor.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.