Preşedinta comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei a anunţat că două proiecte de lege privind organizarea concursurilor de admitere în magistratură şi la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, vor permite organizarea concursurilor pentru judecători şi procurori în anii 2021-2022. Iniţiativele legislative vor fi votate, decizional, în plenul din 28 iunie al Senatului, a adăugat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Comisia juridică a Senatului a dat, azi, raport de admitere pentru două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, ca urmare a deficitului de judecători şi procurori.
 
Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură şi la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători şi procurori în anii 2021-2022. Condiţia de „bună reputaţie” rămâne o cerinţă legală pentru candidaţi, întrucât ţine de integritatea şi onoarea funcţiei de judecător sau procuror. Prestigiul justiţiei şi încrederea cetăţenilor în justiţie este strâns legată de persoana celui care exercită funcţia de judecător sau procuror. Senatorii jurişti au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputaţii: o persoană sancţionată contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe de concurs nu se bucură de o bună reputaţie dacă fapta pentru care a fost sancţionată afectează onoarea şi probitatea funcţiei ori prestigiul justiţiei şi dacă sancţiunea nu a fost radiată.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
Iniţiativa parlamentară care stabileşte o procedură clară şi rapidă pentru realizarea transferurilor în magistratură prin intermediul CSM, precum şi condiţii de vechime redusă la 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT, a primit votul majorităţii senatorilor jurişti.
 
Ambele legi vor fi incluse pe ordinea de zi a plenului Senatului din 28 iunie. Senatul este cameră decizională.
 
Legile votate azi în Comisia Juridică corectează ceea ce PSD a stricat în 2018-2019 prin modificările aduse Legilor Justiţiei. Coaliţia parlamentară din jurul #PNL remediază, fie şi temporar, problema acută a lipsei resurselor umane - judecători şi procurori - din instanţe si parchete. PSD a blocat efectiv activitatea instanţelor şi parchetelor prin modificări legislative sistemice iresponsabile. PSD a permis pensionarea anticipată a magistraţilor după doar 20 de ani vechime, a crescut din pix numărul de judecători în unele completuri şi a blocat organizarea concursurilor în magistratură şi la INM, golind instanţele si parchetele de magistraţi profesionişti.
 
Într-o sesiune parlamentară, guvernul condus de Florin Cîţu şi parlamentarii coaliţiei au reuşit să elimine pe cale legislativă aceste modificări toxice ale PSD şi să deblocheze, după 3 ani, procesul de selecţie a judecătorilor si a procurorilor din rândul celor mai buni absolvenţi ai facultăţilor de drept, dar şi al practicienilor în drept cu experienţă (avocaţi, consilieri juridici ş.a.).
 
Am încredere că şi celelalte obiective asumate de PNL în guvern şi în coaliţie vor fi îndeplinite în integralitate anul acesta: desfiinţarea SIIJ, într-o sesiune extraordinară a Senatului, convocată după primirea opiniei Comisiei de la Veneţia la sesizarea ministrului justiţiei, şi noile Legi ale Justiţiei care să asigure premisele legale pentru funcţionarea independentă şi eficientă a unei justiţii europene în România”, a scris Iuliana Scântei, miercuri pe Facebook.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.