Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că vizita sa "onorează" România, iar discuţiile dintre cei doi au fost "foarte bune", fiind decisă aprofundarea parteneriatului strategic între cele două ţări în domenii precum cel politic, economic şi cultural.
"România este prima ţară din regiune, domnule Preşedinte, unde efectuaţi o vizită bilaterală, ceea ce confirmă profunzimea Parteneriatului nostru Strategic şi ne onorează. Este şi un moment simbolic: în 2017 se împlinesc 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de înţelegere amicală şi cooperare între România şi Franţa, iar anul viitor marchează nu doar Centenarul României moderne, ci şi aniversarea primilor 10 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic", a spus preşedintele Iohannis, în deschiderea conferinţei comune de presă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a spus că discuţiile cu Emmanuel Macron au fost "foarte bune" şi s-a decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, în special în sectoarele politic, economic, cultural şi al cercetării.
"Am salutat dinamica pozitivă a cooperării economice, anul trecut înregistrând o creştere de peste 9% a comerţului bilateral, cifrat la aproape 8 miliarde de euro. Totodată, am exprimat interesul creşterii şi diversificării investiţiilor franceze în economia românească", a subliniat Iohannis.
Preşedintele a vorbit şi despre proiectul Sezonului cultural încrucişat România-Franţa 2018/2019, "cel mai important proiect cultural bilateral al României din ultimii 10 ani", spunând că îşi doreşte ca acesta să fie un succes care să contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne şi inovative a celor două state.
"În acelaşi timp, am exprimat dorinţa de a coopera cu Franţa în contextul marcării, în 2018, a Centenarului României, proiect la care, după cum se ştie, Franţa a contribuit în mod esenţial. România rămâne una dintre ţările europene cele mai ataşate francofoniei şi un stat-far al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, cu cel mai mare număr de cetăţeni vorbitori de limbă franceză din regiune", a arătat preşedintele.
Iohannis a vorbit şi despre comunitatea de români din Franţa, care are un rol de "liant" între cele două societăţi şi contribuie la prosperitatea ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.