Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri, Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situaţiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulţi alegători nu au putut vota, să fie evitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, în legătură cu scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, că Parlamentul a înfiinţat Comisia parlamentară pentru legile electorale, iar astăzi va discuta cu liderii grupurilor parlamentare pentru a stabili programul acesteia şi când să fie convocată sesiunea extraordinară. Ciolacu a spus că variantele de lucru sunt votul prin corespondenţă şi prelungirea timpului de vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Ciolacu: Comisia parlamentară pentru legile electorale a fost înfiinţată, iar astăzi stabilim programul / Vot prin corespondenţă şi prelungirea timpului de vot sunt variantele de lucru
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezindeţiale din toamna acestui an. Solicit totodată partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie astfel încât situaţiile de la scurtinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoare sesiuni parlamentare", a spus Iohannis, referindu-se la proiectul de lege destinat simplificării sistemului de vot, care ar urma să poată fi implementat încă de la alegerile prezidenţiale de anul acesta.

Anterior, preşedintele a reluat criticile referitoare la faptul că românii din diaspora nu au putut vota la alegerile europarlamentare din cauza aglomeraţiei de la secţiile de vot, subliniind că votul ţine de esenţa oricărui regim democratic şi niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcţionale, care să permită fiecărui român, din ţară şi din străinătate, să îşi exprime opţiunea şi că, indiferent de contextul politic, toate instituţiile abilitate ale statului, şi în special Parlamentul, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă, au obligaţia să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificaţi că au condus la împiedicarea votului.

”Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri - alegerea Preşedintelui României, alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi inclusiv toate tipurile de referendum - cu posibilitatea elaborării în viitorul apropiat a unui Cod Electoral care să unifice şi să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale”, a spus preşedintele.

El a reamintit că imediat după incidentele înregistrate pe 26 mai, a anunţat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, adăugând că românii din ţară şi din străinătate, dând dovadă de un simţ civic deosebit, au transmis propunerile lor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de vot şi că, în urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente.

”Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României şi preşedinţilor celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluţiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administraţiei Prezidenţiale care se impun a fi introduse rapid în legislaţia electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare; modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor; mărirea numărului de secţii de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Preşedintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri. Atenţionez autorităţile statului român că au obligaţia şi responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, pentru a se asigura că toţi cetăţenii români, din ţară sau din străinătate, îşi vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot”, a declarat preşedintele Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.