România a redus din decalajul economic şi social care o separa de europa de Vest în ultimii 15 ani, dar pentru a reuşi să se separe de grupul statelor care au economii cu venituri medii, ţara noastră trebuie să investească în tehnologiile viitorului, spune preşedintele Klaus Iohannis. El a adăugat că parcurile ştiinţifice reprezintă un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, în condiţiile în care cercetarea este indispensablă oricărei strategii de creştere economică sustenabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Cercetarea este indispensabilă oricărei strategii de creştere economică sustenabilă. România a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, pentru a reuşi detaşarea de grupul statelor care au economii cu venituri medii, trebuie să investim în tehnologiile viitorului. Parcurile ştiinţifice reprezintă un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, prin facilitarea cooperării dintre sectorul privat, centrele de cercetare şi toţi ceilalţi parteneri interesaţi”, a declarat Klaus Iohannis marţi, la conferinţa „We are inventing the future! Our bet on science!”.

Astfel, spune Iohannis, pe lângă faptul că are un impact direct în sfera cercetării, Parcul Ştiinţific Măgurele reprezintă o „oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea Capitalei”, prin realizarea de investiţii în sudul acesteia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu toate acestea, pentru a atrage cercetători buni, nu este importantă doar oportunitatea unei cariere, ci şi asigurarea unei calităţi ridicate a vieţii, motiv pentru care este important ca proiectele de infrastructură să ţină şi ele pasul.

Şeful statului a afirmat că blocajele din traficul rutier şi lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt elemente care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov, şi aici este nevoie de acţiune.

"Prin asigurarea unui acces rapid către Parcul Ştiinţific Măgurele se poate creşte popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetători, dar, sigur, şi pentru angajaţi. Din păcate, binecunoscutele şi experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt câteva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov, şi aici este nevoie de acţiune”, a explicat Iohannis.

De asemenea, spune preşedintele, în ultimii ani, studiile de fezabilitate nu au fost urmate şi de alocarea fondurilor pentru realizarea proiectelor, însă Parcul Ştiinţific Măgurele este o excepţie, pentru că atât terenul, cât şi o parte importantă a resurselor financiare necesare sunt deja puse la dispoziţia proiectului.

"Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, dar şi a investiţiilor particulare, reprezintă o necesitate pentru ca România să-şi poată dezvolta infrastructura de cercetare. Este clar că domeniul cercetării beneficiază de tot mai multă atenţie, atât în discuţiile preliminare pe marginea următorului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, cât şi din partea companiilor care abordează inovarea ca pe o pârghie principală în menţinerea competitivităţii. Mai mult, este evident că investiţiile în acest domeniu au un impact semnificativ asupra dezvoltării economice, demonstrând cât este de importantă susţinerea din partea statului, atât în sfera cercetării-dezvoltării-inovării, cât şi a educaţiei, acolo unde sunt formaţi viitorii specialişti. Nu este târziu să răspundem nevoii de stabilitate şi flexibilitate în dezvoltarea şi atragerea talentului necesar industriei viitorului”, a spus Iohannis.

El şi-a exprimat speranţa ca, atunci când se va întoarce la Măgurele, să aibă ocazia de a vedea unele progrese ştiinţifice realizate de cei mai buni speciaşişti din Europa.

"Îmi doresc foarte mult ca atunci când voi merge din nou la Măgurele să am ocazia de a vedea ultimele progrese ştiinţifice din domeniu, realizate de către cei mai buni specialişti din Europa, dar şi să aflu despre aplicaţiile cu impact economic create aici. Aşadar, îi felicit pe toţi cei implicaţi în dezvoltarea Parcului Ştiinţific Măgurele şi le urez mult succes în atingerea obiectivelor”, a încheiat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.