Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie, el spunând că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, le-a declarat jurnaliştilor că raportul ministrul Justiţiei privind conducerea DNA nu a ajuns la Preşedinţie, iar ceea ce a văzut aseară a fost ”total lipsit de claritate şi de temeinicie” şi nu l-a făcut să-şi schimbe opinia în privinţa susţinerii DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi. 

"Asta este o procedură care va mai dura (procedura de revocare a şefei DNA - n.r.). M-am exprimat şi aseară instituţional, cum au constatat mai mulţi analişti. Dar, asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele a menţionat că legea prevede destul de detaliat ce anume se urmăreşte când se întocmeşte un astfel de raport.

”Mai mult astăzi, n-o să vă spun şi nici n-aş avea ce să vă spun. Mult promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administraţia prezidenţială şi atunci cînd vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl desluşim şi atunci se va putea discuta mai mult”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a spus că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi.

”Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin, susţin şi pe doamna Kovesi, susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu ministrul Tudorel Toader, Klaus Iohannis a declarat: ”Nu, am avut o discuţie, dar nici nu mi s-ar fi părut corect să îl întreb, nici lui nu i s-a părut necesar să mă informeze. Am avut o discuţie mai degrabă principială, fără să discutăm în prealabil acest aspect.”

Preşedintele a menţionat că nici după prezentarea de joi seară nu au avut o discuţie.

Klaus Iohannis a mai fost întrebat dacă legal poate bloca revocarea Codruţei Kovesi.

”Am auzit aseară printre multe lucruri care nu m-au convins însă şi un lucru care pare interesant exact în această conjunctură. Dacă legea prevede o posibilitate sau, tradus, o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Dacă legea spune că preşedintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă şi doar preşedintele poate să hotărască acest lucru”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seara, după prezentarea sintezei unui raport privind activitatea managerială la DNA, timp de 80 de minute, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Toader a spus că raportul va fi postat pe site-ul MJ, care însă nu funcţionează de aseară, şi că va fi trimis Preşedinţiei şi CSM.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a precizat că, în mod sigur, demersul ministrului Justiţiei nu va duce la îmbunătăţirea imaginii României.

Revocarea procurorului general al României sau a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu.

”Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, prevede articolul 54 la alineatul 4 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Articolul 51 stabileşte că revocarea din funcţia de conducere se dispune pentru următoarele motive: a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.